2018. október 20., szombat
Vendel

Egyéb Békéscsaba

Kerek évfordulókat ünneplünk

Egy régóta várt felújítás és természetesen számos kiállítás tette emlékezetessé az elmúlt esztendőt. Várhatóan 2018 is hasonlóan izgalmas lesz: Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulóját ünnepelhetjük.

A 2017-es évet Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az emlékévek évének nevezi, hiszen Arany Jánosra, Szent Lászlóra és a reformációra is kiemelten figyeltünk a múlt esztendőben. A múzeum természetesen kiállításokkal és más kulturális programokkal emlékezett meg a jeles évfordulókról. Ebben a tekintetben azonban 2018 sem lesz eseménytelen, hiszen Mátyás királyra emlékezve országos szinten várhatóak programok, helyben pedig Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulóját ünnepelhetjük. A 300-as évforduló alkalmából jelent meg már például a múzeum új évkönyve Csabensis címmel.


A Várkonyi 70 című kiállítás is emlékezetessé tette az elmúlt esztendőt
MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Egy másik jelentős esemény volt az évben a múzeum átépítésének megkezdése. Októbertől bezárták a kapukat, és egy-egy rendezvénytől eltekintve nem látogatható az intézmény. A felújítás legfontosabb eleme, hogy a főépületet összekötik a Jankay–Kolozsváry–Tevan-gyűjtemény épületével, ami a kezdetektől különálló volt, miközben szervezetileg egy egységet alkotott. Ez folyamatosan problémát jelentett, és most egy nyertes pályázat megoldást hozott. Viszont nemcsak azt célozták meg, hogy a két épületet fizikailag is egybeépítsék, hanem azt is, hogy az újonnan kialakított terület a jövőben a város lakosait szolgálja közösségi térként vagy galériaként.

Idén is látványos és izgalmas programokkal készülnek a múzeum munkatársai

Elkezdődött egy újabb állandó kiállítás tervezése is, amellyel egy idővonalon ­Békéscsaba történetét mutatnák be úgy, hogy közben láthatóak lennének az országban és a nagyvilágban történt események is. A beruházás várhatóan a nyár végére, ősz elejére fejeződik be. Viszont Békéscsaba lakossága addig sem marad kiállítások nélkül. Ugyan más intézményekben, de ugyanolyan magas színvonalon várhatóak rendezvények 2018-ban is.


Kapcsolódó Cikkek