EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,55 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Aktuális

Kiderült! A szörfösök sokkal jobban ellenállnak az antibiotikumoknak

A hullámlovasok körében háromszor gyakoribb az antibiotikumoknak ellenálló baktérium, mint azok körében, akik csak úsznak, fürdőznek a tengerben – állapították meg brit kutatók.

Az Exeteri Egyetem kutatói 300 embert vizsgáltak, többségében rendszeres szörfözőt, hogy megtudják, jobban ki vannak-e téve a tengervízben lévő baktériumoknak, köztük a hasmenést, húgyúti és légúti fertőzést és más betegségeket okozó Escherichia colinak (E. coli) azáltal, hogy tízszer több tengervizet nyelnek le, mint az úszók.


Az Environmental International szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a szörfözők kilenc százalékának emésztőrendszerében található meg az antibiotikumoknak ellenálló E. coli és ez több mint háromszorosan haladja meg a nem szörfözők fertőzöttségi arányát.

Az eredmény arra utal, hogy a baktérium azután is szaporodott a szörfözők szervezetében, hogy cefotaxim általánosan használt antibiotikummal kezelték őket, amelyről korábban úgy tudták, hogy elpusztítja a E. colit is.


Anne Leonard kutatásvezető szerint ez az első olyan vizsgálat, amely összefüggést állapít meg a szörfözés és az antibiotikum-rezisztens baktériumoknak a bélrendszeri megtelepedése között; az eredmény “segítheti a döntéshozókat abban, hogy tisztább környezetet teremtsenek a vízi sportokhoz”.

Az ENSZ nemrég a világ egyik legaggasztóbb új környezeti jelenségének nevezte az antibiotikum-rezisztencia terjedését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett, hogy eljöhet egy olyan világ, amelyben az antibiotikumok többé nem lesznek képesek legyőzni egyszerű, korábban könnyen gyógyítható bakteriális fertőzéseket, mint amilyen a tüdőgyulladás, a tébécé, a vérmérgezés, a gonorrhea vagy az étel és víz útján terjedő betegségek.

Egy brit kormányjelentés szerint 2050-re három másodpercenként halhat bele ember antibiotikumoknak ellenálló fertőzésekbe, ha a jelenlegi tendenciák változatlanul folytatódnak.

Kapcsolódó Cikkek