2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Kiegyenlített játszótéri projektek

Önhibáján kívül került nehéz helyzetbe Hangony, Kissikátor és Borsodszentgyörgy település. Uniós forrásból finanszírozott játszótér építésére pályáztak, amit később az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) túlárazottnak talált. Mindezt többéves anyagi kálvária követte, amitől december végén a Belügyminisztériumtól elnyert REKI pályázat (Települési önkormányzatok rendkívüli támogatása) segítségével szabadultak meg az Ózd térségében lévő falvak.

Uniós támogatásra lehetett pályázni egy országos játszótérépítési projektnek köszönhetően, amelybe belefért némi faluszépítés is. A felkínált kedvező feltételek miatt a polgármesterek többsége örömmel vállalta a fejlesztést. Egy cég ingyen végezte a pályázatírást, a beruházások megvalósultak, majd amikor az érintettek megigényelték a támogatást, kiderült, hogy az OLAF a projekteknél 35 százalékos túlárazást állapított meg. Összesen 237 településen vizsgálódtak, aminek eredményeként az államnak 1,8 milliárd forintot vissza kell fizetni az EU kasszájába, az önkormányzatokat pedig a kiutalt részösszegek visszafizetésére kötelezték.


Fotó: Lokál
A játszótér mellett pihenőpark is épült Kissikátorban

Hangonyon 34 millió forintból épült játszótér, a Faluház bejáratához faragott fakapu készült, de gyártottak és kihelyeztek virágládákat is, amivel szépült a település. Az öröm csak addig tartott, amíg meg nem kapták az értesítést arról, hogy nem igényelhetik meg a beruházásra fordított összeget. Ezért 23 millió forint hitelt kellett felvenni, amit először havi 300 ezrenként, később 172 ezrenként törlesztettek. Ebből mostanra 19 millió maradt, amit december végén a kormány átutalt nekik. Kovács Szilárd polgármester a problémáról sokszor tárgyalt Riz Gábor országgyűlési képviselővel. Úgy fogalmazott: most hárult el az akadály az elől, hogy tervezni tudják a jövőt, hiszen innentől nem jelenthet gondot számukra a pályázati önrészek biztosítása.

– Életmentő támogatást kaptunk Riz Gábor közbenjárásának köszönhetően – mondta Kocsik László. Egykor Kissikátor polgármestere is örült a jó kondíciókkal kínált pályázatnak, aminek a vége a fenti okok miatt 24,5 milliós hitelfelvétel lett. Igaz, épült sportpálya és pihenőpark a kis községben, és rendbe tették a Szardó-forrás térségét is. A most kapott 21 millió forintból rendezik a hitelt, és elhárult az akadály a szennyvízberuházás kivitelezése elől, aminek öt százalék az önrésze.


Fotó: Lokál
A játszótér projektből épült Kissikátor első sportpályája is

Borsodszentgyörgyön egyesület nyert játszótérépítési pályázatot, ám a kialakult helyzetben beavatkozott az önkormányzat, és ingatlanjaira jegyeztetett be jelzálogjogot a hitelfelvételhez. Készült játszótér és szabadidőpark, valamint a sportcentrumot is körbekerítették. Utána havi 500 ezer forinttal törlesztették a kényszerből felvett hitellel kapcsolatos jelzálog megváltását, ami jelentősen megterhelte gazdálkodásukat. Ám ezt a kormányzati 12,5 millióból rendezni tudták, és sínre kerül a költségvetésük is – tudtuk meg Németh Gyula polgármestertől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.