EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Sport

Kim Dzsong Un büszkesége az észak-korai focisztár

Fényes jövő vár Han Kvang Szongra. A Perugia 19 éves futballistáját kiszemelte a Juventus, de a legfrissebb hírek szerint a Spurs, az Arsenal és a Manchester United is érdeklődik iránta. Egy bökkenő van: Han észak-koreai állampolgár.  

Nem sok észak-koreai szerepel a nemzetközi futballporondon, pedig Kim Dzsong Un diktátor fel akarja helyezni országát a foci térképére. Ezért engedélyezte, hogy Han 13 évesen a Barcelonában képezhesse magát, majd az U17-es válogatottban való bemutatkozása után – a diktátor ismerőse, Antonio Razzi olasz szenátor javaslatára – a perugiai akadémián folytassa. Hamar szemet vetett rá a Cagliari, ahol második Serie A-s meccsén gólt lőtt. A több játéklehetőség érdekében azonban kölcsönadták a második ligás Perugiának.


Ott is parádézott, elkápráztatta a szurkolókat, nem csoda, hogy meghívták a Domenica Sportiva című tévéműsorba. Ám a stúdióbeszélgetés előtt Kim Dzsong Un egyik csatlósa lemondatta vele a szereplést.

– Nem tudom, melyik észak-koreai minisztériumból érkezett a hívás, de mindent leállított – nyilatkozta a Perugia elnöke. – Lehetetlen a koreaiakkal tárgyalni, mert Phenjan csak Hannal beszél. A kormányzattal való kommunikáció még merevebbé vált, és másik koreai játékosunknak is megtiltották a nyilatkozatokat, különben hazarendelik őket, és Han nagyon fél.

Ráadásul a jelenleg 1,6 millió euróra (kb félmilliárd forint) taksált játékos fizetésének nagy részét haza kell küldenie, a külföldi munkavállalóknak ez hazafias kötelességük. Legutóbb az 1966-os vb-n okozott az olaszoknak ennyi fejfájást Észak-Korea, amikor Pak Tu Ik góljával 1-0-ra verte Sandro Mazzoláékat.

 

(MTI/EPA/KCNA)

Kapcsolódó Cikkek