EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Aktuális

Kiszagolják a DNS-t a kutyák

Az izzadság mellett az izolált DNS-t is képesek kiszagolni a személykereső kutyák.

Egy kétéves kutatás során sikerült német kutatóknak bebizonyítaniuk, hogy az izolált DNS is megbízhatóan alkalmazható a speciális kutyák bevetésénél. A Lipcsei Egyetem csütörtöki közlése szerint az ilyen eredmények a bíróságon is megállják a helyüket.


A Lipcsei Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézete és a Szász Rendőri Főiskola projektjében a kutatók DNS-t nyertek ki emberi vérből, és azt szagoltatták meg a kutyákkal.

“Az esetek 98 százalékában felismerték a szagnyomot” – mondta Carsten Babian szakértő. A kutatók hét állattal összesen 675 vizsgálatot végeztek el.

A nyomozók számára ez hatalmas siker. Az eredmények a jövőben bizonyítékként használhatók a büntetőeljárások során – emelte ki Leif Woidtke, a Szász Rendőri Főiskola vezetője.

A személykereső kutyák többek közt abban segíthetnek, hogy rekonstruáljanak egy tetthelyet, és dokumentálják egy gyanúsított jelenlétét a helyszínen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • A nap képe: Lehidalsz

  A nap képe: Lehidalsz

  Kínában, a Huawei új kutatási központjában megépítették Budapest egyik nevezetességét, a Szabadság hidat.

 • Feljelentette az ÁSZ a Momentumot

  Feljelentette az ÁSZ a Momentumot

  Az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Momentum és a Párbeszéd mikropártok állami támogatásának felfüggesztését. A döntés oka, hogy a gazdasági ellenőrző szerv szerint a két párt egyike sem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy mire költötték a közpénzt.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.