EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Békéscsaba

Közelebb hoz egymáshoz a színház

A Békéscsabai Jókai Színházban már évek óta hagyomány, hogy egy-egy előadást „akadálymentesítve” is bemutatnak az azt igénylő közönségnek. Ezúttal a Diótörő és egérkirály című családi musicalt élvezhették a vak és gyengén látó színházrajongók Komáromi Anett narrátor közreműködésével.

Az előadást egy kulisszajárás előzte meg, amelynek során a színpadtér mélységével, hangsúlyos és hangsúlytalan pontjaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Megtapinthatták például a jelmezeket és néhány kelléket. A függöny felgördülése előtt pedig meghallgathatták a bevezető narrációt, amely ismertette a darab cselekményét, valamint kitért a szereposztásra, a jelmezek leírására és a karakterek bemutatására is. Az előadás alatt, a dialógusok közötti szünetekben a pillanatnyi színpadi történések voltak hallhatók.


Komáromi Anett színművész, képzett színházi narrátor már régóta foglalkozik ezzel a „műfajjal”. Elmondása szerint a látássérültek számára narrációval „akadálymentesített” előadások fő célja, hogy az érintettek számára szavakkal kifejezzék és leírják a láthatatlant. Ennek során a látók számára egyértelmű, nem verbális momentumokat egy fülmonitoron keresztül mondja el az érintetteknek, segítve ezzel az előadás megértését, a teljesebb színházi élmény elérését. Az előadás ideje alatt egy hangszigetelt helyen ül, ahonnan kiválóan látja a színpadot. Mikrofonba beszél, amit a látássérültek a fülmonitoron keresztül hallanak.

Ezen a kulisszajáráson részt vehetett két érdeklődő, jól látó gimnáziumi hallgató is, mert ezekkel az előadásokkal az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását, a nem akadályozott személyek érzékenyítését is szeretné segíteni a teátrum. Az a sajnálatos tapasztalat ugyanis, hogy az emberek nem elég toleránsak sérült embertársaikkal, tele vannak előítéletekkel, rossz beidegződésekkel, de legalábbis nem tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Ezért segíteni kell a társadalomnak is, hogy javuljon ez a kapcsolat – vallja Komáromi Anett.


Kapcsolódó Cikkek