EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Közelebb hozzák a tudományt

Új látogatóközpont épül az MTA martonvásári intézetéhez Agroverzum néven. A munkálatok decemberben el is kezdődtek. A Brunszvik-kastélypark területét érintő projekt júniusig tart. Jövőre az MTA új kutatótömbjének építési munkálatai is megindulhatnak – a tervek szerint 250 új szakember érkezik ide.

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának (MTA ATK) XXI. századi technológiát felvonultató modern, multimédiás eszközökkel felszerelt látogatóközpontja várhatóan idén tavasszal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az új intézmény célja az élményszerű tudományos ismeretterjesztés: az MTA ATK intézeteiben (Állatorvos-tudományi Intézet, Mezőgazdasági Intézet, Növényvédelmi Intézet, Talajtani és Agrokémiai Intézet) folyó kutatások bemutatása és a kutatási eredmények mindennapi életünkre gyakorolt hatásainak megismertetése. A hagyományos múzeumi formával szemben az aktív kikapcsolódás (a látogatók által végzett kísérletek, szabadtéri programok) lehetőségével várják a látogatókat. A Brunszvik-kastélypark új látogatóközpontja és az MTA új kutatótömbje után e projekt keretében a Beethoven Emlékmúzeum és maga a kastélypark is megújul.


A park által generált forgalomnövekedés érdekében jelentős számú új parkolóhelyet alakítanak ki a Kodály Zoltán utcában Fotó: martonvasar.hu

A beruházásokat kísérő egyik legfontosabb elem, hogy a Szent Anna-templom előtti közteret egybenyitják a Brunszvik-kastély előtti parkrészlettel, így jelentősen kibővül a mindenki által ingyenesen látogatható terület. A becslések szerint az évi 15–25 ezerre tehető látogatószám jelentősen nőni fog, ám a felső korlátként meghatározott évi 50 ezer éves látogatói számot nem fogja túllépni a megújult Brunszvik-kastélypark. A park által generált forgalomnövekedés érdekében jelentős számú új parkolóhelyet alakítanak ki a Kodály Zoltán utcában.

A Brunszvik-kastélyhoz kapcsolódó Beethoven Emlékmúzeumot is felújítják és bővítik, a múzeum rekonstrukciója előreláthatólag négy-öt hónapot vesz majd igénybe. Az MTA új kutatótömbjének építési munkálatai várhatóan 2019 első félévében kezdődnek el. A központban 2020 első negyedévétől megközelítőleg 250 új szakember dolgozik majd.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.