EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,07 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Sport

Közös zászló alatt vonulnak az olimpiai megnyitón két Korea sportolói

Észak- és Dél-Korea megegyezett arról, hogy sportolóik – először a két ország második világháborút követő kettészakítása után – együtt vonulnak be a phjongcshangi téli olimpia nyitóünnepségen.

A szerdai panmindzsoni demilitarizált övezetben tartott koreaközi tárgyalások nyomán abban is döntés született, hogy egységes zászló alatt vonulnak fel, illetve arról, hogy közös női jégkorong-csapatot indítanak a dél koreai Phjongcshangban rendezendő játékokon. Az intézkedések végső megvalósításához előbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyása szükséges, bár aligha kétséges, hogy a NOB már a hét végén áldását adja a két Korea közeledését szolgáló megállapodásokra.


A panmindzsoni tárgyalások nyomán kiderült, hogy a világtól szinte hermetikusan elzárt Észak-Korea 550 fővel képviselteti majd magát Phjongcshangban, a sportolók és hivatalos személyek mellett 230 tagú szurkolói csoport – állítólag afféle pompom lányok -, valamint 140 művész és 30 tekvandós is ott lesz.

A két ország között két év szünet után az olimpia kapcsán indult be a párbeszéd. Az északi diktátor, Kim Dzsongun újévi beszédében jelentette be, hogy sportolókat küldene a szomszédos téli játékokra. Több szakértő szerint csak azért, hogy ezáltal gyengítse az atomprogramja miatt Phenjanra nehezedő amerikai és nemzetközi nyomást, miközben titokban továbbra is azon mesterkedhet, hogy beszerezze a nukláris fegyverprogramjához szükséges technológiai segédeszközöket. Egy azonban biztos, így legalább nem éri fenyegetés a játékokat északi részről.


– A szomszéd részvétele az olimpián lehetőséget nyújt a befagyott kapcsolatok felemelegítésére, újraindítására – kommentálta nyilatkozta Mun Dzsein dél-koreai elnök. – Az olimpiai együttműködés egy további lépés az észak-déli kapcsolatok fejlesztésében.

Szöul, 2018. január 15.
Hvang Jang Cso dél-koreai olimpiai aranyérmes maratonfutó (j3) átveszi a téli olimpia lángját az olimpiai fáklyavivők stafétafutásán Szöulban 2017. január 15-én, három héttel a phjongcshangi téli olimpia kezdete előtt. (MTI/EPA/Yonhap)

Panmindzson, 2018. január 9.
Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (k) érkezik a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről tartott tárgyalásra a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házába 2018. január 9-én. Phenjan megállapodott a dél-koreai küldöttséggel, hogy sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára. A megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. (MTI/EPA pool/Korea)

Kapcsolódó Cikkek