2018. október 24., szerda
Salamon

Egyéb Tatabánya

Krízisautó segít a hajléktalanoknak

Közel kétszáz férőhely áll a tatabányai hajléktalanok rendelkezésére a téli krízisidőszakban. A szálláson kívül teajárat és krízisautó formájában érkezik a segítség, emellett a lakosság is sokat tehet önkéntes munkával, adományokkal.

Az éjszakai szálláshelyek megnyitása mellett november 1-jén indult útjára az USZSE téli teajárata is. A körjárat a város több pontján megáll, a szakemberek és önkéntesek általában szendvicset és forró teát osztanak a rászorulóknak.


Közel 200 ember számára van hely a nehezebb hónapokban

A segítségre szorulók köre nagyobb, mint amekkora látható – hangsúlyozta Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke

– Fontos tisztáznunk, hogy hajléktalan az a személy, aki nem lakhatás céljára szolgáló épületben vagy közterületen tartózkodik – hangsúlyozta Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke. – Emiatt fordulhat elő, hogy magán az utcán nem találkozunk olyan sok hajléktalannal, de a segítségre szorulók köre mégis nagyobb. Sok esetben fordul elő, hogy téli kiskertből, fűtetlen hétvégi házból hoznak be fagyásközeli állapotba került személyt. A krízisautó működtetésének célja, hogy a téli időszakban napi 24 órában Komárom-Esztergom megye bármely részén krízishelyzetbe került fedél nélküli emberhez viszonylag rövid időn belül ki tudjanak menni olyan képzett és tapasztalt szociális munkások, akik segíteni tudnak a veszélyes helyzetek kezelésében. Fontos, hogy ha ilyen személyről tudunk, akkor jelezzük azt a regionális diszpécserszolgálatnak a 34/511-028-as telefonszámon!

Országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500 fővel növelik. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították. A fentieken túl összesen 7500 férőhellyel működnek nappali melegedők. A mostani télen vezették be a „vörös kód” intézményét, ami azt jelenti, hogy ha azt extrém hideg esetén kiadják, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek