EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Tatabánya

Krízisautó segít a hajléktalanoknak

Közel kétszáz férőhely áll a tatabányai hajléktalanok rendelkezésére a téli krízisidőszakban. A szálláson kívül teajárat és krízisautó formájában érkezik a segítség, emellett a lakosság is sokat tehet önkéntes munkával, adományokkal.

Az éjszakai szálláshelyek megnyitása mellett november 1-jén indult útjára az USZSE téli teajárata is. A körjárat a város több pontján megáll, a szakemberek és önkéntesek általában szendvicset és forró teát osztanak a rászorulóknak.


Közel 200 ember számára van hely a nehezebb hónapokban

A segítségre szorulók köre nagyobb, mint amekkora látható – hangsúlyozta Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke

– Fontos tisztáznunk, hogy hajléktalan az a személy, aki nem lakhatás céljára szolgáló épületben vagy közterületen tartózkodik – hangsúlyozta Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke. – Emiatt fordulhat elő, hogy magán az utcán nem találkozunk olyan sok hajléktalannal, de a segítségre szorulók köre mégis nagyobb. Sok esetben fordul elő, hogy téli kiskertből, fűtetlen hétvégi házból hoznak be fagyásközeli állapotba került személyt. A krízisautó működtetésének célja, hogy a téli időszakban napi 24 órában Komárom-Esztergom megye bármely részén krízishelyzetbe került fedél nélküli emberhez viszonylag rövid időn belül ki tudjanak menni olyan képzett és tapasztalt szociális munkások, akik segíteni tudnak a veszélyes helyzetek kezelésében. Fontos, hogy ha ilyen személyről tudunk, akkor jelezzük azt a regionális diszpécserszolgálatnak a 34/511-028-as telefonszámon!

Országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500 fővel növelik. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították. A fentieken túl összesen 7500 férőhellyel működnek nappali melegedők. A mostani télen vezették be a „vörös kód” intézményét, ami azt jelenti, hogy ha azt extrém hideg esetén kiadják, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.