EUR: 317,63 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Zalaegerszeg

Kultúrából, pezsgésből nem lesz hiány!

Január második hetében a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ és intézményrendszere sajtótájékoztatót tartott, melynek keretében az intézményegységek vezetői tájékoztatták a sajtó képviselőit az egész éves tervekről.

A tájékoztatás során kiderült, hogy jó néhány pozitív változást tapasztalhatunk majd. Mintegy 140 millió forintból megújul az Art mozi nagyterme és fűtésrekonstrukcióra is sor kerül, sőt, az év elejétől büfével is  kiegészült, valamint megújult jegypénztár fogadja az érdeklődőket. Hamarosan a helyszínen frissen pattogtatott kukoricát is vásárolhatnak a mozirajongók. Az év második felében szintén 140 millió forint fordítanak a VMK előtti lépcsősor rendbetételére. A Keresztury VMK EFOP pályázatának segítségével 25 millió forintból a helyi iskoláknak biztosítanak programokat, melyek a köznevelés eredményességét szolgálják. 120 millió forintból bővül a Gébárti Kézművesek Háza, további 33 millió forintból pedig a hangversenyterem szépülhet, sőt az új évben az intézményrendszer programjaira és a filmekre már online is lehet jegyet vásárolni. A programkavalkád januárban koncertekkel és kiállításokkal kezdődik.  A VMK Kávézó (Caffé) idei évadját a népszerű popzenész, Pély Barna szólókoncertje nyitotta meg, akit az Elefánt zenekar, majd Frenk követ. Január 26-tól háromnapos díszgalamb- és kisállat-kiállítás lesz. Január 27-én a Mi Mozinkban az Alma zenekar ad koncertet, majd február 9-én dr. Tari Annamária tart előadást. Január 20-án kezdődik a 13. Esküvő Kiállítás a Családi Intézet Esküvőszervező Iroda szervezésében, majd februárban  farsangi programokból sem lesz hiány.


A 2018-as év fejlesztéseiről programjairól tájékoztatott balról jobbra Pölöskey Ildikó, Dala Hajnalka, Bednárikné Rácz Enikő, Flaisz Gergő igazgató, B. Takács Kata, Prokné Tirner Gyöngyi és Drávecz Szabolcs
Fotó: Inhof András

Természetesen a már jól ismert programsorozatok is folytatják útjukat, mint a Pszicho Est, a Világjáró és az Ébredező(k). Február 7-től három előadásból álló programsorozat kezdődik Eltérő megközelítések a magyar őstörténet kutatásában címmel. Az Art Moziban továbbra is lesz Dumaszínház, Nyitott Akadémia, valamint Termelői és Kézműves Vásár.  A hangversenyterem rendszeresen jelentkezik az Egerszeg Páhollyal, a Jazz Szerdával és az Orgonabérlettel. A két évvel ezelőtti siker nyomán a VMK újra programra tűzte a Kockafesztet, ami két napon át, két emeleten várja majd a népszerű építőjáték híveit február 17–18-án. Hagyományteremtő jelleggel idén először március első hétvégéjén Édességnapokkal várják az érdeklődőket, amelynek keretében a profi cukrászok számára meghirdették a Zalaegerszeg tortája versenyt, de az amatőr süteménykészítők sem maradnak erőpróba nélkül.

Megújul a gébárti kézművesek háza
Fotó: Inhof András

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére január 18-án  a Táj – képek ma, tájábrázolás a kortárs képzőművészetben címmel tárlat nyílt a Gönczi Galériában a Völgyi–Skonda kortárs gyűjtemény anyagából. Január 22-én Bartók és a népzene címmel gálakoncertet rendez a VHK, melyben közreműködik Balogh Kálmán cimbalomművész, Vizeli Balázs Kossuth-díjas hegedűs, Bognár Szilvia népdalénekes, Szokolay Dongó Balázs zenész, Tóth László zongoraművész és a Zala Zenekar. Január 24-én a Zalaegerszegi Szalon kiállítása nyílik meg újra a hangversenyteremben, a hagyományosan kétévente megrendezett tárlaton bemutatkoznak a Zalaegerszegen élő és alkotó, illetve a városhoz kötődő képzőművészek.


Megújul a gébárti kézművesek háza
Fotó: Inhof András

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat (Kultúr-Zsúr) keretében az Apáczai Művelődési Központ a következő rendezvényekkel várja az érdeklődőket: február 2-án A forma és a tűz játéka címmel Csuti Tibor fazekas, népi iparművész, a népművészet ifjú mestere kiállítása látható. Február 3-án az Apáczai MK a TRIÓ Egerszeg ZTC-vel együttműködésben Épület Tájfutó Versenyt rendez. Február 3-án folytatódik a Retro Disco sorozat az Apáczaiban a ’80-as és ’90-es évek legnagyobb hazai és külföldi slágereivel.

Megújul a gébárti kézművesek háza
Fotó: Inhof András

Megújul a gébárti kézművesek háza
Fotó: Inhof András

Megújul a gébárti kézművesek háza
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.