2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Ózd

Kulturálatlanság a Magyar Kultúra Napján

A Jobbik „politikai kultúrája” újabb dimenzióba lépett Ózdon. A Magyar Kultúra Napja ünnepségsorozat gálaműsorának köszöntőjét január 22-én az Olvasóban a szervezők felkérésére Riz Gábor országgyűlési képviselő mondta volna el. Csakhogy a magukat folyamatos ellenségkeresésben kiélő városvezetők a protokollszabályokat felrúgva mindezt nem engedélyezték.

„A politikai otrombaság, kisszerűség kategóriájába tartozik, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepség korábban egyeztetett forgatókönyvét – melyben még én mondtam a köszöntőt – a polgármester fogta, s egy mozdulattal a sutba dobta és átíratta. Ezzel nevetségessé téve az ezért felelős intézmény igazgatóját (majd kérem, ne hazudtolja meg őt és az ön alpolgármesterét). Gondolom, úgy volt ezzel a »magas vezetés«: nehogy már a ’18-as országgyűlési választás küszöbén a politikai ellenfél szót kapjon. Kérem, inkább ne hívjanak meg, mert az még tisztességesebb megoldás, mint hatalmuknál fogva felülírni a már egyeztetett felkérést! A nyomdából kikerült kétféle meghívón kiválóan látszik a »huszárvágással« – két nap alatt – megoldott politikai dilemma” – írja a közösségi oldalon megjelent közleményében Riz Gábor.


Fotó: Lokál
Janiczak Dávid és a jobbikos városvezetés kisstílű húzásaival próbál keresztbe tenni az ellenzéknek

Ahogyan a korábbi években, úgy idén is elfogadta a meghívást a városi rendezvényre az országgyűlési képviselő. Ezután értesítette a szervező, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem ő méltathatja az ünnep fontosságát, hanem az alpolgármester. A protokoll közszereplőkről szóló szabályzata egyértelműen tudatja, hogy a rendezvényeken mindig a fő vendég mond ünnepi köszöntőt, amit egy polgármesternek illene tudni. Márpedig a Magyar Kultúra Napja ünnepi köszöntőjének elmondására Riz Gábor országgyűlési képviselőt, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztost kérték fel, utóbbi pozíció pedig helyettes államtitkári minősítésnek felel meg. Az első plakáton szerepelt is a neve, de Janiczak megváltoztatta az eredeti programot. Nem volt ez újdonság tőle, hiszen a városi rendezvényekre, így a nemzeti ünnepekre sem szokott meghívást kapni 2014 ősze óta Riz Gábor ünnepi köszöntő mondására. Szűkítették a megszólalási lehetőségét még a városi médiában is. Karácsony és újév közeledtével Ózd minden ismert közszereplője az ÓVTV-ben elmondhatta a maga jókívánságait a polgároknak, kivéve a város és térsége választott országgyűlési képviselőjét. Neki az önkormányzat vezetése lényegében nem engedte meg! Ezt a helyi tv főszerkesztője a Háttér című műsor adásában feltett kérdésére el is mondta.

Mindezt egy kézlegyintéssel nem lehet elintézni akkor sem, ha tudjuk: ilyen a Jobbik, ilyen a politikája, ilyen az államtitkári álmokat szövögető alelnöke, aki ma az ózdiak egy részének akaratából Ózd polgármestere. Arról a Janiczak Dávidról van szó, akinek az a fóbiája, hogy a város miatta szenved hátrányt, mert ő nem kormánypárti politikus, amiért Riz Gábor keresztbe fekszik elképzeléseinek. Csakhogy az elmúlt rövid időszakban minden eddiginél több támogatási forrás került Ózdra, hiszen a tíz és fél milliárd forint önmagáért beszél.


Fotó: Lokál
Tavaly még Riz Gábor mondhatta az ünnepi köszöntőt

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.