EUR: 321,93 Ft
CHF: 281,13 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Ózd

Kulturálatlanság a Magyar Kultúra Napján

A Jobbik „politikai kultúrája” újabb dimenzióba lépett Ózdon. A Magyar Kultúra Napja ünnepségsorozat gálaműsorának köszöntőjét január 22-én az Olvasóban a szervezők felkérésére Riz Gábor országgyűlési képviselő mondta volna el. Csakhogy a magukat folyamatos ellenségkeresésben kiélő városvezetők a protokollszabályokat felrúgva mindezt nem engedélyezték.

„A politikai otrombaság, kisszerűség kategóriájába tartozik, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepség korábban egyeztetett forgatókönyvét – melyben még én mondtam a köszöntőt – a polgármester fogta, s egy mozdulattal a sutba dobta és átíratta. Ezzel nevetségessé téve az ezért felelős intézmény igazgatóját (majd kérem, ne hazudtolja meg őt és az ön alpolgármesterét). Gondolom, úgy volt ezzel a »magas vezetés«: nehogy már a ’18-as országgyűlési választás küszöbén a politikai ellenfél szót kapjon. Kérem, inkább ne hívjanak meg, mert az még tisztességesebb megoldás, mint hatalmuknál fogva felülírni a már egyeztetett felkérést! A nyomdából kikerült kétféle meghívón kiválóan látszik a »huszárvágással« – két nap alatt – megoldott politikai dilemma” – írja a közösségi oldalon megjelent közleményében Riz Gábor.


Fotó: Lokál
Janiczak Dávid és a jobbikos városvezetés kisstílű húzásaival próbál keresztbe tenni az ellenzéknek

Ahogyan a korábbi években, úgy idén is elfogadta a meghívást a városi rendezvényre az országgyűlési képviselő. Ezután értesítette a szervező, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem ő méltathatja az ünnep fontosságát, hanem az alpolgármester. A protokoll közszereplőkről szóló szabályzata egyértelműen tudatja, hogy a rendezvényeken mindig a fő vendég mond ünnepi köszöntőt, amit egy polgármesternek illene tudni. Márpedig a Magyar Kultúra Napja ünnepi köszöntőjének elmondására Riz Gábor országgyűlési képviselőt, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztost kérték fel, utóbbi pozíció pedig helyettes államtitkári minősítésnek felel meg. Az első plakáton szerepelt is a neve, de Janiczak megváltoztatta az eredeti programot. Nem volt ez újdonság tőle, hiszen a városi rendezvényekre, így a nemzeti ünnepekre sem szokott meghívást kapni 2014 ősze óta Riz Gábor ünnepi köszöntő mondására. Szűkítették a megszólalási lehetőségét még a városi médiában is. Karácsony és újév közeledtével Ózd minden ismert közszereplője az ÓVTV-ben elmondhatta a maga jókívánságait a polgároknak, kivéve a város és térsége választott országgyűlési képviselőjét. Neki az önkormányzat vezetése lényegében nem engedte meg! Ezt a helyi tv főszerkesztője a Háttér című műsor adásában feltett kérdésére el is mondta.

Mindezt egy kézlegyintéssel nem lehet elintézni akkor sem, ha tudjuk: ilyen a Jobbik, ilyen a politikája, ilyen az államtitkári álmokat szövögető alelnöke, aki ma az ózdiak egy részének akaratából Ózd polgármestere. Arról a Janiczak Dávidról van szó, akinek az a fóbiája, hogy a város miatta szenved hátrányt, mert ő nem kormánypárti politikus, amiért Riz Gábor keresztbe fekszik elképzeléseinek. Csakhogy az elmúlt rövid időszakban minden eddiginél több támogatási forrás került Ózdra, hiszen a tíz és fél milliárd forint önmagáért beszél.


Fotó: Lokál
Tavaly még Riz Gábor mondhatta az ünnepi köszöntőt

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.