EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Kecskemét

Kutatásba kezd a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma 350 millió forint (közel 1,1 millió euró) keretösszegű támogatást nyert k+f -együttműködésük erősítésére, kibővítésére, mely projektben új, alternatív gumi és polimer anyagokat kutatnak autóipari felhasználásra. 

A projekt keretében és eredményeinek későbbi felhasználásával új, a haszongépjárművek légfékrendszerei követelményeinek jobban megfelelő alapanyagokat fejlesztenek ki, hogy azok a Knorr-Bremse termékeiben hasznosulva növeljék a vállalat piaci versenyképességét.


A Knorr-Bremse kötött pályás járművek és haszonjárművek fékrendszereinek piacvezető gyártóvállalata, valamint ezek további alrendszereinek beszállítója

A támogatás segítségével induló Új fejlesztésű alapanyagok, nanokompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében című kutatás-fejlesztési projekt során olyan új eljárásokat és nanokompozitokat tartalmazó alapanyagokat kutatnak, elsősorban műanyag és gumi anyagtudományi területen, melyek eredménye hosszú távú versenyelőnyt jelent a Knorr-Bremse számára és iránymutató megoldásokat kínál a hazai autóipar részére. Ezen eredmények alkalmazásával és a funkcionális újdonságok megvalósításával új prototípusrendszereket fejlesztenek ki. A Neumann János Egyetemmel való együttműködés a helyi tudásbázist és a kutatók ipari beágyazottságát növeli és a partnerek hosszú távú együttműködését segíti. A fejlesztésben csaknem 30 kecskeméti mérnök és 16 egyetemi kutató vesz részt.

A Knorr-Bremse 1995 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet Budapesten és Kecskeméten. Hazánkban a multinacionális vállalatok között elsőként hozott létre Kutatás-fejlesztési Központot. A pályázatban szereplő kutatás-fejlesztési projekt megvalósulása a partnerek között már korábban is meglévő k+f+i-együttműködést mélyíti tovább, aminek során hatékony együttműködés és tudástranszfer valósul meg a konzorciumi partnerek között.

Kapcsolódó Cikkek