2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Lassan muszlimnak állhat Vona

A leghírhedtebb, korábban terrorcselekmények elkövetésével vádolt szélsőjobboldali szervezet, a Szürke Farkasok tagjaként ünnepelték török fiatalok Vona Gábor Jobbik-elnököt azon a videón, amelyet a Mandiner hozott nyilvánosságra.

„Bozkurt Vona” vagyis „Szürke Farkas Vona” – e szavakkal éltették Vona Gábor Jobbik-elnököt azon a rendezvényen, amelyen a Mandiner videójának tanúsága szerint Allahot is éltette. Mindez alaposan betett a Jobbik néppárti fordulatának, hiszen a Szürke Farkasok (Bozkurtlar) a törökországi szélsőjobboldal legbalhésabb szervezete. Persze Vona is büszkélkedhet hasonlóval, bár a Jobbik elnöke által alapított Magyar Gárda vagy az abból kiemelkedő ultranacionalista Betyársereg egyaránt kiscserkészdzsembori a Szürke Farkasokhoz képest.


 

Az már csak hab a tortán, hogy Vona muszlim közönsége előtt mondott beszédében Allah mellett is hitet tett:

„Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Allahtól” – mondta Vona, mire muszlim közönsége üdvrivalgásban tört ki, és a fent említett „Szürke Farkas Vona” mondatot skandálta. A Mandiner korábban egy másik felvételt is bemutatott, amelyen a Jobbik-vezér úgy fogalmaz: „a globalizmus sötétségében ma számomra az iszlám az utolsó fénysugár”. A hirado.hu pedig 2011-es önéletrajzi könyvéből idézett, ahol Vona az iszlámot „az emberiség utolsó védőbástyájának” nevezte.


Vona Gábor a cukisodás fordulata előtt is kinyilvánította erős szimpátiáját az extremista Szürke Farkasokkal, amikor a szervezet kézjelét felmutatva fotózkodott. Akkor ezt ugyan tagadta, szerinte ez a mozdulat a turanista török emberek körében elterjedt kéztartás. Most viszont a Faktor információi szerint a párt tagsága őrjöng, mert kiderült, hogy elnökük az iszlámot élteti, ezért a portál információi szerint Vona leváltását követelik, a pártvezetést pedig azonnal átadnák Volner János alelnöknek.

 

Kik azok a Szürke Farkasok?

A Szürke Farkasokat (Bozkurtlar) Alparslan Türkeş ezredes, a Nacionalista Cselekvés Pártjának (MHP) alapítója katonai jellegű szervezetként hozta létre a 70-es évek elején. Őket teszik felelőssé az 1977. május 1-jei, Taksim téri mészárlásért, amelyben 39 ember halt meg. A farkasok és a baloldali radikálisok összecsapásaiban a következő években több ezren vesztették életüket. A szervezet tagjaként tartották számon azt a Mehmet Ali Agcát is, aki 1979-ben a nyílt utcán végzett a balközép újság, a Milliyet főszerkesztőjével, Abdi Ipekcivel, egy évvel később pedig Rómában követett el merényletet II. János Pál pápa ellen.

 

Kapcsolódó Cikkek