EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Lassan muszlimnak állhat Vona

A leghírhedtebb, korábban terrorcselekmények elkövetésével vádolt szélsőjobboldali szervezet, a Szürke Farkasok tagjaként ünnepelték török fiatalok Vona Gábor Jobbik-elnököt azon a videón, amelyet a Mandiner hozott nyilvánosságra.

„Bozkurt Vona” vagyis „Szürke Farkas Vona” – e szavakkal éltették Vona Gábor Jobbik-elnököt azon a rendezvényen, amelyen a Mandiner videójának tanúsága szerint Allahot is éltette. Mindez alaposan betett a Jobbik néppárti fordulatának, hiszen a Szürke Farkasok (Bozkurtlar) a törökországi szélsőjobboldal legbalhésabb szervezete. Persze Vona is büszkélkedhet hasonlóval, bár a Jobbik elnöke által alapított Magyar Gárda vagy az abból kiemelkedő ultranacionalista Betyársereg egyaránt kiscserkészdzsembori a Szürke Farkasokhoz képest.


 

Az már csak hab a tortán, hogy Vona muszlim közönsége előtt mondott beszédében Allah mellett is hitet tett:

„Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Allahtól” – mondta Vona, mire muszlim közönsége üdvrivalgásban tört ki, és a fent említett „Szürke Farkas Vona” mondatot skandálta. A Mandiner korábban egy másik felvételt is bemutatott, amelyen a Jobbik-vezér úgy fogalmaz: „a globalizmus sötétségében ma számomra az iszlám az utolsó fénysugár”. A hirado.hu pedig 2011-es önéletrajzi könyvéből idézett, ahol Vona az iszlámot „az emberiség utolsó védőbástyájának” nevezte.


Vona Gábor a cukisodás fordulata előtt is kinyilvánította erős szimpátiáját az extremista Szürke Farkasokkal, amikor a szervezet kézjelét felmutatva fotózkodott. Akkor ezt ugyan tagadta, szerinte ez a mozdulat a turanista török emberek körében elterjedt kéztartás. Most viszont a Faktor információi szerint a párt tagsága őrjöng, mert kiderült, hogy elnökük az iszlámot élteti, ezért a portál információi szerint Vona leváltását követelik, a pártvezetést pedig azonnal átadnák Volner János alelnöknek.

 

Kik azok a Szürke Farkasok?

A Szürke Farkasokat (Bozkurtlar) Alparslan Türkeş ezredes, a Nacionalista Cselekvés Pártjának (MHP) alapítója katonai jellegű szervezetként hozta létre a 70-es évek elején. Őket teszik felelőssé az 1977. május 1-jei, Taksim téri mészárlásért, amelyben 39 ember halt meg. A farkasok és a baloldali radikálisok összecsapásaiban a következő években több ezren vesztették életüket. A szervezet tagjaként tartották számon azt a Mehmet Ali Agcát is, aki 1979-ben a nyílt utcán végzett a balközép újság, a Milliyet főszerkesztőjével, Abdi Ipekcivel, egy évvel később pedig Rómában követett el merényletet II. János Pál pápa ellen.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.