2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Laura marad a svábbogaras kairói börtönben

Néhány napon belül megjárta a mennyet és a poklot a Plummer család. Az Egyiptomban börtönbüntetésre ítélt lányuk azt hitte, hogy elnöki kegyelemmel szabadulhat, később azonban kiderült, maradnia kell a rácsok mögött.

Laura legrosszabb rémálma vált valóra, amikor tavaly októberben letzartóztatták, és karácsony másnapján három éves börtönbüntetésre ítélték, mert 290 darab fájdalomcsillapító tablettát hozott egyiptomi férjének, akinek korábbi autóbalesete miatt krónikus hátfájdalmai voltak. Az afrikai országban illegálisnak minősülnek a Tramadol tabletták, nem beszélve arról, hogy az angol hatóságok is vizsgálják, hogyan juthatott a csak orvosi rendelvényre kapható gyógyszerhez.


Laura ügyvédje néhány napjal azzal az örömhírrel telefonált a családnak, hogy lányuk rajta van az elnöki kegyelemre felterjeszetettek listáján, így hamarosan szabadlábra kerül. Korai volt az öröm, mert két nappal később a kairói brit nagykövetség értesítette Plummeréket, hogy tévedés történt, Laurának legalább fél évet a rácsok mögött kell töltenie a fellebbezési tárgyalás előtt.

– Hogy lehet ilyen kegyetlen játékot játszani velünk? – nyilatkozta a Sunnak az édesanya, akinek azzal is szembe kell néznie, hogy a lánya európai ember számára szinte elviselhetetlen körülmények között él a poloskákkal, svábbogarakkal teli börtönben. Egy hónapja a kairói Al Qanater börtönbe szállították, ahol meg kell vesztegetni a rabtársakat az ágyért, a takaróért, s egyáltalán azért, hogy ne a földön aludjon az ember.


– Sokszor eszembe jut a Bridget Jones film második része, a Mindjárt megőrülök, amiben a főhőst ártatlanul lecsukják Thaiföldön, azt hittem ilyen nincs a valóságban – kesergett a Sun hasábjain Laura. – Nem követtem el semmit, nem tudtam, hogy tiltott szerről van szó. De harcolok az igazamért. Elvittek egy templomba, hogy bánjam meg a bűneimet, és kérjen isten bocsánatát, de azt mondtam: inkább nekik kellene tőlem bocsánatot kérniük.

A kairói brit nagykövetség állandó kapcsolatban áll az egyiptomi hatóságokkal, de ez elég sovány vigaszt jelent Laurának.

 

Kapcsolódó Cikkek