EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Sport

Leekens: Az egoizmus elfogadhatatlan

Georges Leekensszel, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitányával készített interjút a Figyelő.

A hetilap legfrissebb számában a kapitány őszintén beszélt a magyar futball helyzetéről és arról, mi kell ahhoz, hogy egy játékos és a csapat sikeres legyen. A szövetségi kapitány megítélése szerint a magyar szurkolók szenvedélye “lenyűgöző”. Ahogy fogalmazott, „futballőrültek az emberek, még azok is, akik kritikusak a csapattal szemben”.


Leekens arról is beszélt, hogy a múltat el kell engednünk: “tisztelnünk kell Puskás, Kubala vagy Nyilasi örökségét, hiszen fantasztikus játékosok voltak, de nem hozzájuk kell hasonlítanunk magunkat!” – hangsúlyozza az újdonsült kapitány. Leekens jó véleménnyel van a magyar futball-infrastruktúráról, és egyben azt is elismerte, hogy ezzel Belgiumban még akadnak gondok, és a futballakadémiákról is úgy gondolja, hogy hosszú távon segíteni fogja a fejlődést.

A szövetségi kapitány szerint annak ellenére, hogy a magyar csapat játéka “erősen negatív volt” a Luxemburg elleni meccsen és “rettenetes volt a mérkőzés”, a magyar válogatott ennek ellenére nem bukott el. „Egy-két játékosnak megmondtam – neveket nem árulok el –, hogy nem tetszett, amit tapasztaltam. A mérkőzés után könnyes szemmel ültek az öltözőben, de előtte a pályán meg buta hibákat követtek el. Ha egy csapat nem követ el ilyeneket, akkor rossz játékkal is tud nyerni” – teszi hozzá Leekens.


Leekens úgy véli a belga futballt az tette sikeressé, hogy megváltozott a játékosok hozzáállása, megjelent bennük az ambíció, és sokkal keményebben kezdtek el dolgozni. Emellett az is fontos, hogy igyekeztek minél jobb helyre szerződni, mert ahogy Leekens fogalmaz: a fiatalok „dolgozzanak keményen, a karrierjüket építsék, és ne a pénzzel, a fizetéssel foglalkozzanak”. Arra a kérdésre, hogy mi elfogadhatatlan számára mint edző Leekens elárulja: az egoizmus. „Ha egoista vagy, keress egy másik sportot, mondjuk a teniszt. Nagyon tisztelem a teniszezőket, remek sport, de az individualistáknak való. A zenéből tudjuk: nem biztos, hogy a legjobb muzsikusokból áll össze a legjobb zenekar, és ez a futballra is igaz” – fejti ki a szövetségi kapitány a filozófiáját.

A teljes interjút a Figyelő csütörtöki számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek