2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

Magyarokat akasztana a román kormányfő

Akasztást ígér a székely zászlót kitűzőknek a román kormányfő. Mihai Tudose botrányt kiváltó, magyargyűlölő nyilatkozata miatt múlt héten a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét. Nemcsak több hazai párt, hanem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is tiltakozik a politikus kijelentése miatt.

– Ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet – fogalmazott múlt héten Mihai Tudose román miniszterelnök.

Budapest, 2018. január 12.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón reagál a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos román kormányfői nyilatkozatra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 12-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint az Európai Unióban nem maradhat tisztségében az a miniszterelnök, aki olyan kijelentést tesz, mint Mihai Tudose román kormányfő.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke (Fotó: MTI)

Az RMDSZ elnöke szerint a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia kijelentését. Kelemen Hunor sérelmezte, hogy a román politikai pártok nem határolódtak el Mihai Tudose kijelentésétől.


Szij­jártó Péter kül­gaz­da­sági és kül­ügy­mi­nisz­ter kijelentette: tel­jes mér­ték­ben el­fo­gad­ha­tat­lan­nak és az eu­ró­pai ér­té­kek­hez és a XXI. szá­zad­hoz mél­tat­lan­nak tartja Mihai Tu­dose román mi­nisz­ter­el­nök szavait, ezért a múlt

pén­teken a Kül­ügy­mi­nisz­té­ri­umba ren­del­ték Ro­má­nia bu­da­pesti nagy­kö­ve­tét. Szijjártó azt is elárulta, hogy a román nagykövet különböző nyelvtani indokokkal próbálni védeni a védhetetlen kijelentést.


Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója közleményében azt írta: Mihai Tudose akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat, akik a szülőföldjükön székely zászlót tűznek ki, és kiállnak a magyarságukért. Azt is hozzátette, hogy a Fidesz–KDNP mindent megtesz azért, hogy megvédje az erdélyi magyarokat.

A román kormányfő szavai hallatán több hazai ellenzéki párt is tiltakozását fejezte ki.

Csíkszereda, 2016. október 30.
Egy résztvevő székely zászlóval a kezében a székely autonómiáért gyújtott őrtűz mellett a csíkszeredai Mikó-vár előtt 2016. október 30-án. Kiáltványban kérték Székelyföld területi autonómiáját azok a székelyek, akik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására őrtüzeket gyújtottak ezen a napon a székelyföldi települések környékén levő magaslatokon.
MTI Fotó: Veres Nándor

Esztergom, 2017. március 10.
Székely és magyar zászló a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen Esztergomban, a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél 2017. március 10-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó Cikkek