EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Nyíregyháza

Magyarországi ősbemutató a Kamarában

Asszony asszonynak farkasa: „Rómeó és Júlia felnőtteknek” – így vélekedett egy kritikusa Thomas Middleton darabjáról, amelyet magyarországi ősbemutatóként láthatott a Móricz Zsigmond Színház közönsége a Krúdy Kamarában.

Bármit a pénzért, a karrierért, a szexért… Mintha nem is az 1600-as évek elejének Angliájában – amikor például Shakespeare-nek köszönhetően a világ legismertebb szerelmi története megszületett – keletkezett volna a mű, hanem napjainkban.


– Mint minden nagy szerző, Middleton is egyetemes problémákat vet fel a darabban; nem véletlen, hogy bár több száz év eltelt azóta, mégis aktuális, amit írt – nyilatkozta a Lokál Extrának a Koltai M. Gábor által rendezett előadásban Gyámfit alakító Fellinger Domonkos. – Ilyen például az, hogy hogyan tudnak a nők érvényesülni egy olyan társadalomban, ahol a hímsovinizmus dominál, és milyen jogaik vannak. A nők helyzete az 1600-as évek óta sajnos csak minimális mértékben változott. A hatalommal történő visszaélés a szexualitásban, az abúzus, a korrupció és a hatalom gátlástalansága, a szeretetnélküliség… Olyan problémákat vet fel az előadás, amelyekről nap mint nap lehet olvasni a médiában. Sajnos. Ebben az előadásban senki sem ártatlan, aki morálisan próbál is az lenni, azt is bedarálja ez a kíméletlen és pusztító, dekadens közeg. A konfliktusok okozója leegyszerűsítve az, hogy mindenki olyan emberbe szeret bele, akibe nem kellene, ami egészen őrült kataklizmához vezet. Szakadék szélén egyensúlyozunk az előadásban, pillanatok kérdése, hogy mikor esünk bele. Azt gondolom, hogy a felszínesség, az értékek korrumpálódása, az empátia ijesztő hiánya és a tömény cinizmus egyre inkább uralja társadalmunkat. Erről diskurzust kell folytatnunk, meg kell mutatnunk a hibákat, amire a színház tökéletes hely!

Feilinger Domokos (balra) és Martinkovics Máté az Asszony asszonynak farkasa című darabban
(Fotó: Loká)

Mint Domonkos elmondta, nem hisz abban, hogy gyökeresen megváltozik annak az élete, aki megnézi az előadásukat, mégis, ha gondolatokat indít el, vitákat generál, már elérte a célját. Nagyon nagy kihívás egy olyan karaktert eljátszania, akiben pusztító az agresszió és a frusztráció, akinek nincsenek normái, aki azt hiszi, hogy bármit bárhogy megtehet. Martinkovics Mátéval együtt inspirációt kaptak szerepeikhez Michael Haneke Funny Games című filmjéből. Az adott egyfajta kiindulási pontot, mégis önmagából kellett előbányásznia mindazt, amiből megalkotta Gyámfi karakterét, amilyen Gyámfi maga. Hogy ne legyen közhelyes a figura, szerette volna megmutatni, hogy a szörnynek is van lelke, semmi sem fekete-fehér.


Fotó: Lokál)
Martinkovics Máté és Feilinger Domokos (jobbra) az Asszony asszonynak farkasa című darabban

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.