2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Matolcsy György az év embere

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta meg 2017-ben az év emberének a Figyelő. A hetilapnak adott exkluzív interjújában a jegybankelnök elmondta, 2013 óta összesen 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak.

 Innovatív monetáris politikát vezetett be a jegybank 2013-tól, amely célzott, sokszor nem konvencionális intézkedésekkel egészíti ki a hagyományos jegybanki működést – mondta a Figyelőnek Matolcsy György. Az év emberévé megválasztott jegybankelnök elmondta, olyan lépésekre került sor, mint a történelmi szinten is alacsonynak számító kamatkörnyezet elérése, a hazai kkv-kat támogató és hitelezési fordulatot eredményező Növekedési Hitelprogram, a jegybanki eszköztár teljes megújítása, a devizahitelek forintosítása vagy a megújult felügyeleti módszertan alkalmazása. Az MNB elnöke hozzátette: “számos külföldi jegybankkal szemben mi nem a jegybanki mérlegeket felduzzasztó mennyiségi lazítás (QE) politikájában láttuk a kihívások kezelésének legjobb módját, mivel a célzott, innovatív eszközöket sokkal hatékonyabbnak találtuk. Az MNB úgy tudott végrehajtani monetáris lazítást, hogy közben még csökkent is a mérlege az elmúlt években”.


A Magyar Nemzeti Bank – immár széles körben elismert – objektív mércével is eredményesnek tekinthető válaszokat tudott adni az országban jelentkező kihívásokra. Nem mindig volt ez így, elegendő a válságot követő évekre visszagondolnunk – húzta alá. Matolcsy György kitért arra is: a jegybank a hármas törvényi mandátumával összhangban támogatja a gazdaság növekedését. 2013 és 2016 között közel felét adták a hazai gazdasági növekedésnek az MNB intézkedései.

A jegybankelnökkel készült teljes interjút a Figyelő legfrissebb számában olvashatja el.

Kapcsolódó Cikkek