EUR: 323,46 Ft
CHF: 283,48 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb XVI.kerület

Még több napelem lesz!

Folytatódtak az „Élő bolygónk” kezdeményezés kapcsán vállalt energiatakarékossági önkormányzati beruházások a kerületben.

2016 óta – a képviselő-testület által elfogadott határozat szellemében – az elektromos energiát napelemek szolgáltatják többek között a XVI. kerületi Napsugár Óvodában, a Sashalmi Tanodában, a Szentmihályi Kulturális Központban és a Sashalmi Piacon. Hasonló energiatakarékos fejlesztést hajtottak végre a Tóth Ilonka-emlékházban is, ahol levegő-víz hőszivattyú hasznosítja a föld által termelt hőt.
Tavaly valósult meg az eddigi legnagyobb, megújuló energiát felhasználó kerületi beruházás, amelynek keretében a Polgármesteri Hivatal 190 napelemet kapott, amelyek költsége 26 millió forint volt. A rendszer óránkénti teljesítménye 49 kilowatt, ez gyakorlatilag a fűtési szezonon kívül képes fedezni a hivatal teljes energiaszükségletét. Ez a befektetés nem pusztán anyagi megtakarítást jelent az önkormányzat számára – így az elektromos áram használatának nem lesz anyagi vonzata –, hanem kisebb ökológiai lábnyomot is hagyunk magunk után, ami pedig nem elhanyagolható szempont, ha szem előtt tartjuk környezetünk védelmét.


Az önkormányzat tetejére is napelemek kerültek (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

Egyre többen ismerik fel a napelemek hasznosságát, előállításuk és telepítésük is egyre kedvezőbb áron érhető el a lakosság számára. A kormány ezt elősegítve mérsékelte a telepítést végző cégek adóterheit. A napelem használata előreláthatóan 5–8 éven belül megtérül.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.