2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XVI.kerület

Még több napelem lesz!

Folytatódtak az „Élő bolygónk” kezdeményezés kapcsán vállalt energiatakarékossági önkormányzati beruházások a kerületben.

2016 óta – a képviselő-testület által elfogadott határozat szellemében – az elektromos energiát napelemek szolgáltatják többek között a XVI. kerületi Napsugár Óvodában, a Sashalmi Tanodában, a Szentmihályi Kulturális Központban és a Sashalmi Piacon. Hasonló energiatakarékos fejlesztést hajtottak végre a Tóth Ilonka-emlékházban is, ahol levegő-víz hőszivattyú hasznosítja a föld által termelt hőt.
Tavaly valósult meg az eddigi legnagyobb, megújuló energiát felhasználó kerületi beruházás, amelynek keretében a Polgármesteri Hivatal 190 napelemet kapott, amelyek költsége 26 millió forint volt. A rendszer óránkénti teljesítménye 49 kilowatt, ez gyakorlatilag a fűtési szezonon kívül képes fedezni a hivatal teljes energiaszükségletét. Ez a befektetés nem pusztán anyagi megtakarítást jelent az önkormányzat számára – így az elektromos áram használatának nem lesz anyagi vonzata –, hanem kisebb ökológiai lábnyomot is hagyunk magunk után, ami pedig nem elhanyagolható szempont, ha szem előtt tartjuk környezetünk védelmét.


Az önkormányzat tetejére is napelemek kerültek (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

Egyre többen ismerik fel a napelemek hasznosságát, előállításuk és telepítésük is egyre kedvezőbb áron érhető el a lakosság számára. A kormány ezt elősegítve mérsékelte a telepítést végző cégek adóterheit. A napelem használata előreláthatóan 5–8 éven belül megtérül.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.