2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Zalaegerszeg

Megálmodták, hittek benne, és végre felépül

Új tornacsarnokkal és hazánkban egyedülálló vívóteremmel gazdagodik a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az egyházi fenntartású intézmény fejlesztésének támogatásáról decemberben döntött a kormány.

– Mindszenty József fontos szerepet töltött be városunk életében, 1917-ben érkezett, és két év hitoktatói tevékenység után, 1919-től 1944-ig, negyed évszázadon át volt Zalaegerszeg apátplébánosa. Értékes épített és eszmei örökséget hagyott ránk, egerszegiekre, nem véletlen tehát, hogy 2015-ben, a Modern Városok Program aláírásakor meghatározó szempont volt, hogy ezt az örökséget városunk megőrizze. Ennek jegyében került ismét fókuszba az elmúlt időszakban rendkívül sikeres iskola és kollégium bővítése, amely szintén Mindszenty József nevét viseli. A vívóterem és a tornacsarnok a jövőben a sportág szempontjából a Dunántúlon egyedivé és komoly utánpótlásközponttá emeli az intézményt, amelyre büszkék lehetünk – mondta el Balaicz Zoltán polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.


– Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes támogatásával született meg végül a kormányhatározat, amelynek értelmében 2,54 milliárd forintban részesült a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend, aminek következtében a jelentős fejlesztés megvalósulhat, várhatóan még az idén. Sőt tökéletesen összhangban van a Mindszenty-programmal – tette hozzá a polgármester.

A csarnok nem csupán sport eseményeknek hanem akár kultúrális események színterévé is válhat
Fotó: Inhof András

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, sokáig tartott, mire célba értek az álmoktól a tervezhetőségig, amíg a kormány az ügy mellé állt. Az iskolában napi rendszerességgel tartanak testnevelésórákat a jelenlegi tornateremben, amely alkalmatlan arra, hogy kiszolgálja a mindennapi igényeket. A terem kicsi, egyszerre csak egy osztály fér el benne, sőt a jelenlegi vívóterem sem felel meg a XXI. századi elvárásoknak. A Zalaegerszegi Vívóegylet taglétszáma jelenleg 70 fő, országos szinten szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Vigh László megemlítette, hogy sokan fordulnak hozzá azzal a kérdéssel: hogy létezik az, hogy ennyi fejlesztés valósulhat meg manapság? Véleménye szerint az ok az, hogy hazánkban 2010-ben 1,8 millió ember fizetett adót, míg 2018-ban 4,4 millióan rendelkeznek bejelentett munkahellyel, ezáltal aktív adófizetők, a fejlesztések tehát a magyar embereknek köszönhetők, sőt ebben az esztendőben már 4,3-4,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány.


A mostani tornaterem is napi szinten maximálisan kihasznált így a vívók kiszorultak egy kis terembe
Fotó: Inhof András

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy 2009-ben merült fel először az ötlet. Az iskola keresztény vezetése külön hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak diákjaiknál az egészségmegőrzésre és a sportolási lehetőségekre. Csordás Róbert iskolaigazgató elmondta, hogy Mindszenty József az épületet a jövőnek építette, és a csillogó diákszemeket elnézve megérte, mert így méltó körülmények közé kerülhetnek a tanulók. Az iskola tornaterme 1993 óta  a jelenlegi kápolnában működött, amely 2017 őszén újult meg, azaz 25 évnek kellett eltelnie, hogy a kápolna az eredeti funkciójának megfelelően tudjon működni.

Darabos Géza építész, aki egyben a Zalaegerszegi Vívóegylet egyesületi elnöke is, hozzátette, ha a terem elkészül, már nem befolyásolhatja az eredményeket a csúszós padló, ráadásul a 16 edzőpást hatalmas lehetőség. Véleménye szerint a csarnok városi viszonylatban is jelentős középület lesz majd, hazánkból vagy akár a környező országokból várhatóan nagyon sok sportolót fog idevonzani. A zalaegerszegi vívásnak a 2000-es években volt az aranykora, akkoriban Európa-bajnokságot is rendezett városunk, sőt férfi tőr Világkupa-bajnokságot is. Az elnök reméli, hogy a támogatás friss lendületet ad a sportágnak, és egy újabb aranykor köszönt be Egerszegen. A Zalaegerszegi Vívóegylet, amely két éve ünnepelte 25 éves megalakulását, idén pedig az egerszegi vívás 50. évfordulóját, a jövőben  jó eredményekkel szeretné meghálálni a beruházást.

A sajtó tájékoztatón megismerhettük a beruházás megvalósításához vezető több szálon futó összefogás folyamatait
Fotó: Inhof András

Jelenleg itt ebben kis teremben edz a közel 70 fős vívó egyesület
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.