EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szolnok

Megoldódhat a Galéria kálváriája

Egyedi támogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzat decemberben a Miniszterelnökséghez a Szolnoki Galéria teljes felújítása érdekében. Az épület az alapzat és a tető állapota miatt folyamatosan beázik, ezért állandó javításra szorul.

Két éve a kupolából szakadt le egy darab, legutóbb, tavaly szeptemberben pedig a külső vakolat kezdett potyogni. Akkor egy időre fel is került a „Technikai okok miatt zárva” tábla Szolnok egyik legszebb épületére. Az egykori zsinagógában városi és megyei kulturális eseményeket, kiállításokat, hangversenyeket rendeznek.


– Évek óta legalább egy-egy hónapig mindig zárva vagyunk, kényszerűségből – mondja a galériát üzemeltető Damjanich János Múzeum igazgatója. Horváth László hozzátette, utóbbi problémát – egy ideig – megoldották, úgy, hogy a málló vakolatrészeket leverték, így október közepétől újra kinyithattak.

A Galéria a Tisza-parti sétányon található, nagyméretű épület, valamikori zsinagóga – írja a Wikipédia. A zsinagógát 1898-ban építették Baumhorn Lipót tervei alapján, mór stílusban. Szabadon álló beépítésének köszönhetően mind a négy homlokzata teljes pompájával tárul a látogatók elé. Előtte Baumhorn Lipót mellszobra áll, mely Simon Ferenc szobrászművész alkotása. Maga az épület téglalap alakú, kupolája hasonlít az Iparművészeti Múzeuméhoz. Magassága 26 méter. A felújításnál ügyeltek a korabeli állapot visszaállítására mind a szín, mind a környezet terén. 1972-ben történt az átalakítás, meghagyták a tóraszekrényt, tetején a két, tízparancsolatot ábrázoló táblával. A kerítést nem állították vissza, hanem a Művésztelep kerítésének építésénél használták fel. Belseje egyterű, ideális hely kiállítások megrendezésére. Ma a Damjanich János Múzeum képzőművészeti gyűjteményének ad otthont.


Az 1899-ben felszentelt, nyolcszázötven négyzetméteres épületen legutóbb 2003 és 2005 között végeztek felújítási munkálatokat, közel félmilliárd forintból. A pénzt döntően címzett állami támogatásból teremtették elő. A födémet teljesen lecserélték, megújították az épület külső homlokzatát, belsejét, emellett akadálymentesítették.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.