EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Szombathely

Megújul a Markusovszky Kórház sebészeti osztálya

Átépítik a tereket, korszerű kórtermeket alakítanak ki, akadálymentesítik a tömböt, kicserélik a burkolatot és újrafestik a falakat – önerős beruházás keretében mintegy 456 millió forintból megújul a Markusovszky Kórház sebészeti osztálya.

– Nagyon kevés olyan kórház van az országban, amely önerőből képes arra, hogy fejlesztéseket hajtson végre. A kitűnően vezetett Markusovszky egy ilyen egészségügyi intézmény – fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő. Hozzátette: az elmúlt nyolc évben 20 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg az intézményben. A komoly mértékű és értékű eszközbeszerzés mellett megépült az új sürgősségi, valamint az új belgyógyászati tömb.


Hende Csaba országgyűlési képviselő, Nagy Lajos kórházigazgató, Puskás Tivadar polgármester és Márkus Béla főorvos a bejáráson Fotó:szombathely.hu

A manuális tömb második emeletén elhelyezkedő 71 ágyas Általános, Ér- és Plasztikai Sebészeti osztály körülményei már nem felelnek meg a mai kor elvárásainak. A színvonalas ellátás érdekében a beruházás keretében nemcsak megújítják az osztályt, hanem újabb terek bevonásával a méretét is megnövelik.

Megkezdődtek a bontási munkálatok Fotó: szombathely.hu

Az épület földszintjén alakítják ki az érsebészeti részleget, a manzárdban pedig orvosi szobákat és referálóhelyiséget hoznak létre. A második emeleten kap helyet két ápolási részleg – az általános és a szeptikus –, amelyekhez külön-külön vizsgáló, kötöző, nővérszoba, vizesblokk, tálalókonyha, ágytálmosó, tisztaruha-, veszélyes- és szennyesruha-, illetve takarítószer-tároló kapcsolódik. Az átépítés után külön fürdőszobával felszerelt, maximum négyágyas kórtermek szolgálják a betegek komfortos elhelyezését. A terek átalakítása, a gépészeti, elektromos, technológiai rendszerek felújítása mellett a teljes burkolat cseréjét és a falak festését is elvégzik.


Az akadálymentesítés jelenleg is megoldott a tömbben található lifttel, azonban a korszerűsítés során vezetősávot, kétsoros kapaszkodót és három akadálymentes kórtermet is kialakítanak, továbbá a mozgásukban korlátozott látogatók részére akadálymentes mellékhelyiség épül. A főbejárat közvetlen közelében egy akadálymentes parkoló is helyet kap. A munkálatokkal várhatóan év végéig végeznek a szakemberek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.