EUR: 344,78 Ft
CHF: 322,27 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Megváltozott munkaképességű személy ellátása melletti munkával szerezhető kereset 2018-ban

A rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai 2016. május 1-jétől egységessé váltak, idén viszont – a tavalyihoz hasonlóan – a minimálbér és a garantált bérminimum további jelentős emelése következtében kedvezően változtak a jövedelemkorlát összegei. A 2018. január 1-jétől igényelhető kivételes rokkantsági ellátás mellett végezhető munkára is ugyanez a jövedelemkorlát vonatkozik.

E jövedelemkorlát szerint a rokkantsági, kivételes rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, idén a 138.000 Ft-ra emelkedett minimálbér másfélszeresét, azaz a 207.000 Ft-ot.


Nagyon lényeges elem, hogy csak akkor kell az ellátást megszüntetni, ha három egymást követő hónap mindegyikében magasabb lenne a kereset, mint a fent megjelölt összeg.

Ha például valaki májusban és júniusban többet keres, de júliusban kevesebbet, mint a minimálbér másfélszerese, akkor nem kell megszüntetni az ellátását. Ha augusztusban és szeptemberben ismét többet keres, de októberben megint kevesebbet, akkor továbbra sem kell megszüntetni az ellátását. Ha viszont novemberben, decemberben és a következő év januárjában egyaránt többet keres a minimálbér másfélszeresésénél, akkor az ellátását meg kell szüntetni. Erre tehát nagyon figyeljen a megváltozott munkaképességű munkavállaló!


Egyéni és társas vállalkozó esetén a minimálbér a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha a vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

A garantált bérminimum idén 180.500 forintra emelkedett, tehát a rokkantsági, a kivételes rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátás mellett dolgozó biztosított egyéni vagy társas vállalkozó ennek a másfélszeresénél, 270.750 Ft-nál nem kereshet többet három egymást követő hónap mindegyikében.

A rokkantsági, a kivételes rokkantsági és a rehabilitációs ellátásban részesülő személy keresőtevékenység folytatása esetén a keresőtevékenység időtartama alatt bekövetkezett keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult, ennek folyósítása a megváltozott munkaképességű személy ellátására vonatkozó jogosultságát nem érinti.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Fidesz: Az MSZP hiteltelen nemzeti ügyekben

    Fidesz: Az MSZP hiteltelen nemzeti ügyekben

    Az MSZP hiteltelen a nemzeti ügyekben, a Fidesz a nemzeti összetartozás ügyében senkit nem tekint hitelesnek, aki Gyurcsány Ferenccel összeáll – írta a nagyobbik kormánypárt frakcióigazgatója hétfői közleményében a szocialista Molnár Zsolt nyilatkozatára reagálva.

  • A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal az Országgyűlés a héten

    A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal az Országgyűlés a héten

    Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés ezen a héten. A képviselők kedden ismét a kormány tagjait kérdezhetik, szerdán a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről kezdenek tárgyalni, míg csütörtökön a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartanak emlékülést.