2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szekszárd

Mesék nem csak gyerekeknek

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár gyerekkönyvtárában izgalmas meseestre várták az érdeklődőket a közelmúltban. A családi rendezvényen a szülőket is szívesen látta az est házigazdája, Kis Pál István.

– Mint pedagógus, mint író, mint költő szívesen mesélek. A meseestet családi programként tettük közé, tehát nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szólt az esemény, ugyanis volt bőven mondandóm a témáról. Olyan emberként, aki együtt él a betűkkel, a szavakkal, a mesékkel, az elmúlt 30-40 évben olyanokat tapasztaltam, amikre néha föl kellene hívni a szülők figyelmét. Nézegetem, hogy milyen meséket láthatnak a gyerekek a tömegkommunikációban, itt-ott miket neveznek mesének az irodalmi vonalon is, és ilyenkor egy picit kétségbeesek, hogy elvész az a varázslat, a gyerekkornak az a szépsége, amit mesék nélkül egy gyerek nem kaphat meg. Ráadásul most már több populáció is fölnevelkedett ebben a szemléletben, lehet, hogy a szülők sem kapták meg feltétlenül ezt a mesehátteret. A régi mesék muníciót adnak még jómagam, egy nagypapa számára is, hogy hogyan beszéljünk, hogyan viselkedjünk egy gyerekkel. Hogyan neveljük úgy észrevétlenül, hogy a gyerek maga is részese legyen ennek a nevelési folyamatnak – hangsúlyozta Kis Pál István.


Kis Pál István mesél a gyerekeknek. Fotó: Nagy Nándor

A meseesten szép számban jelentek meg gyerekek és szüleik egyaránt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.