EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Extra

Mészáros Márta tragédiája – tízévesen már árva volt

Megrendítő titkait osztotta meg a közelmúltban Mészáros Márta. A világszerte ismert rendezőnő gyerekkorát leírhatatlan tragédiák övezték: a mindennapos éhínség és betegségek mellett a szülei is életüket vesztették a szovjet rémuralom alatt.  

Mészáros pályáját mindig is végigkísérte a II. világháború, az 1956-os forradalom és annak utóélete, hiszen a legtöbb filmjében megjelenik a háború, a veszteség és a viszontagságos emberi sorsok. A rendezőnő sohasem csinált titkot abból, hogy maga is érintettje volt az említett történelmi események rémtetteinek, amelyről az Aurora Borealis – Északi fény című beszélgetőkönyvben vallott sokkoló őszinteséggel, többek között arról, hogy mi történt az édesapjával, Mészáros László szobrászművésszel, és a családjával a mai Kirgizisztán területén található Kirgíziában.


MTI Fotó: Kallos Bea

– 1938-ban vitték el apámat. Anyám már állapotos volt, megszülettek a húgaim, és mi ott maradtunk Kirgíziában. Amire emlékszem, hogy anyám állandóan apám után nyomozott, leveleket írt, csomagokat küldött, de miután semmi válasz nem jött, továbblépett, és már a kirgiz belügyi szerveknek, majd pedig Berijának és Sztálinnak írogatott, és a leveleiben védte apámat, követelve, hogy mondják meg, hol van. Később kiderült, hogy addigra apámat már rég kivégezték – kezdte meg sokkoló vallomását a Kilenc hónap és a Napló sorozat alkotója.

Addigra azonban Magyarország már Németország szövetségese volt a háborúban, ezért Mészáros édesanyja teljesen reményét vesztette, esélye sem volt arra, hogy visszatérjen a gyerekeivel Magyarországra.


– Akkor már szörnyű körülmények között éltünk. A házunk nagyobbik részét elvették, egy kis szobában laktunk. 1941-ben a németek megtámadták a Szovjetuniót, eltűnt a kaja, megjelentek a sebesültek, minden ment a frontra. Anyám összeomlott, hiszen minden reménye elveszett, hogy ő valaha innen ki tud szabadulni… Enni nem volt mit. Tíz deka fekete kenyér volt a napi adag, és egy kockacukor. A többit meg kellett szerezni. Nyáron Ázsiában nem volt probléma, megtermett a zöldség, gyümölcs, a céklát is megettük, de ősszel, télen iszonyatos nyomor és éhség volt.

MTI Fotó: Mónus Márton

A nyomor és halál mindennapos vendég volt a Mészáros családban, majd a háború viszontagságai annyira megviselték a rendező édesanyját, hogy 1942-ben váratlanul elhunyt, halála körülményei a mai napig tisztázatlanok.

– Valószínűleg érezte, hogy meg fog halni. Nem is volt beteg, hirtelen lett rosszul, bevitték a kórházba és már másnap halott volt. Semmilyen papír, dokumentum nem maradt, hogy ez mi volt, tífusz vagy depresszió, vagy csak útban volt, mivel kellemetlenkedett, folyton írt mindenhova az apám miatt – fűzte hozzá a rendezőnő, akit később a kommunista korszak emblematikus figurájának tartott Wagner Anna fogadott örökbe a húgaival együtt és nevelte fel őket.

A 86 éves rendezőnő (k) a mai napig aktívan dolgozik: tavaly előtt forgatta a nagysikerű Aurora Borealis című filmet Törőcsik Mari (b) és Tóth Ildikó (j) főszereplésével forrás: facebook

 

Háromszor ment férjhez

Mészáros Márta 1931-ben született, Moszkvában, a Össz-szövetségi Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendezői diplomát 1956-ban. Pályája elején filmhíradókat és dokumentumfilmeket készített, 1968-ban rendezte első nagyjátékfilmjét, Kovács Katival a főszerepben. Munkásságát világszerte elismerték, díjazták többek között Cannes-ban és a Velencei Filmfesztiválon is. Három férje volt, Karda László, Jancsó Miklós és a lengyel származású Jan Nowicki, akitől 2008-ban vált el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő egykori énekesnője, a tavaly elhunyt Dolores O’Riordan halálának évfordulóján a The Cranberries ír zenekar, amely áprilisban dobja piacra következő albumát, majd véglegesen feloszlik.

 • Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi és párja, Gábor összesen 30 kilót fogyott az elmúlt hónapokban. A színésznő a Lokálnak elárulta azért kezdett diétába, mert érezte, hogy a színpadon egyre nehezebben mozog és túl a negyvenen az egészségét is félti.

 • Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor felvállalta új kapcsolatát. A színész kollégájába, a 24 éves Jeniferbe szeretett bele, a Jimmy-musical előadásai alatt, ahol szerelmespárt alakítanak.