EUR: 323,79 Ft
CHF: 283,86 Ft
2018. augusztus 21., kedd
Sámuel, Hajna

Extra

Mészáros Márta tragédiája – tízévesen már árva volt

Megrendítő titkait osztotta meg a közelmúltban Mészáros Márta. A világszerte ismert rendezőnő gyerekkorát leírhatatlan tragédiák övezték: a mindennapos éhínség és betegségek mellett a szülei is életüket vesztették a szovjet rémuralom alatt.  

Mészáros pályáját mindig is végigkísérte a II. világháború, az 1956-os forradalom és annak utóélete, hiszen a legtöbb filmjében megjelenik a háború, a veszteség és a viszontagságos emberi sorsok. A rendezőnő sohasem csinált titkot abból, hogy maga is érintettje volt az említett történelmi események rémtetteinek, amelyről az Aurora Borealis – Északi fény című beszélgetőkönyvben vallott sokkoló őszinteséggel, többek között arról, hogy mi történt az édesapjával, Mészáros László szobrászművésszel, és a családjával a mai Kirgizisztán területén található Kirgíziában.


MTI Fotó: Kallos Bea

– 1938-ban vitték el apámat. Anyám már állapotos volt, megszülettek a húgaim, és mi ott maradtunk Kirgíziában. Amire emlékszem, hogy anyám állandóan apám után nyomozott, leveleket írt, csomagokat küldött, de miután semmi válasz nem jött, továbblépett, és már a kirgiz belügyi szerveknek, majd pedig Berijának és Sztálinnak írogatott, és a leveleiben védte apámat, követelve, hogy mondják meg, hol van. Később kiderült, hogy addigra apámat már rég kivégezték – kezdte meg sokkoló vallomását a Kilenc hónap és a Napló sorozat alkotója.

Addigra azonban Magyarország már Németország szövetségese volt a háborúban, ezért Mészáros édesanyja teljesen reményét vesztette, esélye sem volt arra, hogy visszatérjen a gyerekeivel Magyarországra.


– Akkor már szörnyű körülmények között éltünk. A házunk nagyobbik részét elvették, egy kis szobában laktunk. 1941-ben a németek megtámadták a Szovjetuniót, eltűnt a kaja, megjelentek a sebesültek, minden ment a frontra. Anyám összeomlott, hiszen minden reménye elveszett, hogy ő valaha innen ki tud szabadulni… Enni nem volt mit. Tíz deka fekete kenyér volt a napi adag, és egy kockacukor. A többit meg kellett szerezni. Nyáron Ázsiában nem volt probléma, megtermett a zöldség, gyümölcs, a céklát is megettük, de ősszel, télen iszonyatos nyomor és éhség volt.

MTI Fotó: Mónus Márton

A nyomor és halál mindennapos vendég volt a Mészáros családban, majd a háború viszontagságai annyira megviselték a rendező édesanyját, hogy 1942-ben váratlanul elhunyt, halála körülményei a mai napig tisztázatlanok.

– Valószínűleg érezte, hogy meg fog halni. Nem is volt beteg, hirtelen lett rosszul, bevitték a kórházba és már másnap halott volt. Semmilyen papír, dokumentum nem maradt, hogy ez mi volt, tífusz vagy depresszió, vagy csak útban volt, mivel kellemetlenkedett, folyton írt mindenhova az apám miatt – fűzte hozzá a rendezőnő, akit később a kommunista korszak emblematikus figurájának tartott Wagner Anna fogadott örökbe a húgaival együtt és nevelte fel őket.

A 86 éves rendezőnő (k) a mai napig aktívan dolgozik: tavaly előtt forgatta a nagysikerű Aurora Borealis című filmet Törőcsik Mari (b) és Tóth Ildikó (j) főszereplésével forrás: facebook

 

Háromszor ment férjhez

Mészáros Márta 1931-ben született, Moszkvában, a Össz-szövetségi Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendezői diplomát 1956-ban. Pályája elején filmhíradókat és dokumentumfilmeket készített, 1968-ban rendezte első nagyjátékfilmjét, Kovács Katival a főszerepben. Munkásságát világszerte elismerték, díjazták többek között Cannes-ban és a Velencei Filmfesztiválon is. Három férje volt, Karda László, Jancsó Miklós és a lengyel származású Jan Nowicki, akitől 2008-ban vált el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fiával jár bulizni Győrfi Pál

    Fiával jár bulizni Győrfi Pál

    Győrfi Pál fiatalos apukaként 21 éves fiával, Danival jár el olykor szórakozni. Az Országos Mentőszolgálat Szóvívője engedékeny apukának tartja magát, amiből adódnak problémái kisebb gyerekeivel.