EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb XIII.kerület

Mészöly Kálmán életműdíjat kapott

Megérdemelt vastaps kíséretében vonult fel az M4 Év Sportolója Gála színpadára a vb-n 5. és 6., Eb-bronzérmes, Eb-negyeddöntős, háromszoros magyar bajnok, háromszoros Közép-európai Kupa-győztes, 61-szeres válogatott labdarúgó, későbbi szövetségi kapitány Mészöly Kálmán, akinek neve összeforrt a Vasassal, és akinek a teljesítményét most életműdíjjal ismerték el.

Mészöly Kálmán 11 évesen a III. Kerületi TTVE csapatában kezdte a labdarúgást, majd 1959-ben igazolta le a Vasas, amihez egész játékos-pályafutása alatt hű maradt. Néhány évet a Vasast támogató Magyar Optikai Művekben dolgozott esztergályosként. Angyalföldön hamar meghatározó tagja lett a csapatnak, ahol négy bajnoki cím mellett három KK-győzelmet ért el. 1972-ben hagyta abba az aktív labdarúgást. 1961 és 1971 között 61 alkalommal szerepelt a válogatottban, 6 gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből. Két világbajnokságon vett részt. Az 1962-es, chilei vb-n ötödik helyezést, az 1966-os, angliai világbajnokságon hatodik helyezést ért el a csapattal. 1966-ban tagja volt a csoportmérkőzések során a kétszeres világbajnok Brazíliát 3-1-re legyőző együttesnek. A harmadik gólt ő szerezte tizenegyesből, majd vállsérülése után felkötött karral is folytatta a játékot.
Játékos-pályafutása után az edzői munkát választotta: 1976-ig két másodosztályú csapat, a Ganz–MÁVAG és a Budafoki MTE vezetőedzője volt. 1976-ban szerezte meg a labdarúgó-szakedzői diplomáját, és ekkor szerződtette az élvonalbeli Békéscsaba vezetőedzőnek. Két idény után már anyaegyesülete, a Vasas vezetőedzője lett, ahol az 1979–80-as idényben harmadik lett a csapattal a bajnokságban. 1980 és 1983 között 31 mérkőzésen át a válogatott szövetségi kapitánya volt. 1981-ben csoportelsőként kijutott a gárdával a spanyolországi világbajnokságra, ahol a csoportból nem sikerült a továbbjutás.


Mészöly Kálmán a Vasas család tagja (Fotó: Kozma István)

Ezután egy idényre visszatért a Vasashoz, majd Törökország következett: előbb szövetségi kapitány lett, majd a Fenerbahçe, illetve az Altay Izmir vezetőedzője volt. 1988-ban a Zalaegerszegi TE szaktanácsadója, azután egy idényen át ismét a Vasas vezetőedzője lett. 1990 és 1991 között második alkalommal állt a magyar válogatott élén szövetségi kapitányként. 18 mérkőzésen át vezette a nemzeti csapatot, de a svédországi Európa-bajnokságra nem sikerült kijutniuk, és ismét távozott.

Ezt követően Szaúd-Arábiában az Al-Ittihád csapatánál edzősködött, majd 1992–93-ban a Vasas labdarúgó-szakosztályának igazgatója, rá egy évre a vezetőedzője lett. 1994-ben harmadik alkalommal is elvállalta a szövetségi kapitányi posztot, de az angliai labdarúgó Európa-bajnokságra sem sikerült a kijutás. Ez alkalommal 12 mérkőzésen irányította a nemzeti gárdát. Összesen 61 alkalommal ült a magyar válogatott kispadján mint szövetségi kapitány.


Ezt követően Cipruson az AEL Limassol edzője volt. Szaktanácsadóként szerepet vállalt a 2012-es Eb megrendezéséért folytatott kampányban, amit azonban Magyarország elvesztett Lengyelország–Ukrajnával és Olaszországgal szemben. 2007 nyarán egy tévéműsorban tett kijelentése után távozott az MLSZ-ből. Ezek után volt a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga társadalmi elnöke, majd szakmai igazgatója, az MLSZ elnöki tanácsadója és a Bp. Vasas labdarúgócsapatának klubtanácsadója, 2004 óta a Sport Tv szakkommentátora.
– Gyenge pali vagyok, na… Nagyon szépen köszönöm. Sok helyen játszottam, sok ember előtt, nagy stadionokban, de ilyen tapsvihar talán még az utolsó mérkőzésemen sem köszöntött – mondta meghatottan Mészöly Kálmán. – Ezt tényleg nagyon köszönöm, és mindent mindenkinek, aki ebben a csodálatos elismerésben közreműködött. Fantasztikus dolgokon mentünk keresztül, bár talán kicsit peches voltam, sokszor mondták, egy kicsit hamarabb vagy egy kicsit később kellett volna születnem. Csodálatos játékosokkal játszhattam együtt az Európa- és a világválogatottban is, nagy idők voltak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.