EUR: 317,49 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szekszárd

Mészöly Miklósra emlékeztünk

Tizenötödik alkalommal szervezték meg az immár hagyománnyá vált Mészöly Miklós-emléknapot Szekszárdon a közelmúltban. Az egész napos rendezvény fókuszában az idén „Mészöly és a film” volt.

Mészöly Miklósra emlékeztek a Művészetek házában. Fotó: Nagy Nándor

Idén is nagyon nagy ünnepnek örülhetett a város és mindazok, akik megtisztelték jelenlétükkel ezt a napot ezen a rendezvényen. Mészöly Miklós Kossuth-díjas írónk, költőnk születésnapja alkalmából került sor a tizenötödik Mészöly Miklós-emléknapra. A város már több éve elkötelezett az emléknap megszervezésére, és a partnere ebben a szép folyamatban természetesen a Mészöly Miklós Egyesület. Az a megtisztelő kitüntetés érte annak idején városunkat, hogy Mészöly Miklós özvegye, Polcz Alaine és a Mészöly Miklós Egyesület közösen úgy döntött, hogy a mindenkori kortárs irodalmi díj, a Mészöly Miklós Irodalmi Díj itt, Szekszárdon kerüljön átadásra, mégpedig ennek az ünnepnek a keretében. Éppen ezért ez egy különlegesen nagy, irodalomtörténeti szempontból is minőséginek örvendő esemény. Nemcsak hazánkban, hanem határainkon kívül is. Ennek a napnak a nagyon gazdag programkínálata a „Mészöly és a film” téma köré csoportosult. A nap fénypontja a délelőtti rendezvény keretében a Mészöly Miklós-emlékplakett, illetve a Mészöly Miklós Irodalmi Díj átadása volt – részletezte Pócs Margit, Szekszárd Polgármesteri Hivatalának közművelődési és civil kapcsolatokért felelős referense, továbbá a Mészöly Miklós-emléknap főszervezője.


2018-ban Lábass Endre író, képzőművész kapta a Mészöly Miklós-díjat. Az írónak a Kortárs Könyvkiadónál 2017-ben megjelent, Árnyékkereskedő című trilógiájáért ítélte oda a díjat a Mészöly Miklós Egyesület, mindemellett 2011-ben József Attila-díjjal, 2017-ben Déry-díjjal tüntették ki. A rendezvény keretében a Mészöly-emlékplakettet Szörényi László vehette át.

Lábass Endre (balra) író, képzőművész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat. Fotó: Nagy Nándor

– Az egész napos rendezvény délelőtti óráiban került sor a tematikus nap konferenciájára, ahol Surányi András, Gelencsér Gábor és Baka Tünde beszélgettek a filmről és Mészölyről – számolt be Pócs Margit. A nap további részében az író szülőházánál lévő Mészöly Miklós-emléktáblát koszorúzták meg a jelenlévők, majd délután folytatódhatott a tematikus konferencia.


A rendezvényen közreműködtek a Mészöly Miklós vers- és prózamondóverseny díjazottjai, a Szekszárdi Madrigálkórus, Lozsányi Tamás orgonaművész, Hájas Kristóf, Szabados Balázs, Szeri Viktória, Müller Conran, Sándor Sebestyén Ábel. A műsorközlő Pócs Margit volt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.