EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb XV.kerület

Mi is jól járunk a zuglói kórházfejlesztéssel

Két és fél milliárd forint értékű műszaki és informatikai fejlesztés indul a budapesti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, amely egyúttal mintegy 6 milliárd forintos költségvetésből megvalósuló épületbővítésének tervezését is megkezdheti.

László Tamás, kerületünk fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a zuglói Amerikai úton található intézményben jelenleg is zajlik egy 575 millió forint értékű energetikai célú felújítás, amit most az orvosi műszerek és az informatikai háttér 2,45 milliárd forintos korszerűsítése követ. Jelezte, az utóbbi években uniós támogatások segítségével több mint 500 milliárd forint értékben fejlesztették a vidéki egészségügyi ellátórendszert, ezekbe a programokba azonban nem vonhatták be a fővárosi és Pest megyei intézményeket, így a kormány 2017–2026 között összesen 700 milliárd forint hazai forrást szán azok korszerűsítésére. László Tamás szólt arról is, hogy az intézet 265 millió forintból kezdheti tervezni főépületének bővítését. A képviselő elmondta, a zuglói kórházfejlesztéssel a XV. kerület lakói is nagyon jól járnak.


Dr. Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója a nemrég átadott új CT-t is megmutatta László Tamás és Jelen Tamás országgyűlési képviselőknek

– Budapest és így a XV. kerület lakosai is megérdemlik, hogy megújult intézményekben gyógyulhassanak, márpedig az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Európa harmadik legnagyobb intézete, amely a kormány döntése után tényleg minden szempontból tökéletes lesz. A koncentrált fejlesztés kiterjed egyrészről az infrastruktúra, másrészről az eszközállomány megújítására, és a fejlesztés azért nagy jelentőségű, mert teljes egészében hazai költségvetési forrásokból valósul meg. A fejlesztésekkel a magyar betegek korszerű idegsebészeti és neurológiai ellátáshoz juthatnak az intézményben, amely európai szintű, teljes szakmai spektrumú regionális idegtudományi ellátóközponttá válik.

Az intézet főépület 100 évvel ezelőtt épült, már ráfér a felújítás

Mint kiderült, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben tavaly 6700 fekvőbeteget kezeltek, 5300 műtétet hajtottak végre, szakambulanciájukat pedig több mint 90 ezren keresték fel. A két és fél milliárd forintos fejlesztésből még az idén mintegy 500 orvosi gépet, műszert és informatikai eszközt szereznek be, a korszerűsítéssel jelentősen javul a műtéti és intenzív terápiás ellátás színvonala.


Ónodi-Szűcs Zoltán: Fejlődik Budapest ellátása

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, az évente több mint négymillió beteget ellátó közép-magyarországi régió történetének legnagyobb fejlesztése valósul meg a következő években, aminek eredményeként három centrumkórház jön létre a fővárosban, valamint további 25 társkórházat és 16 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítenek. A kormány a tavalyi költségvetésben 40 milliárd forintot különített el a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre. Ebből 21,7 milliárd forintot fordítottak orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárdot pedig az építészeti tervezés megkezdésére.

Kapcsolódó Cikkek