EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb XIX.kerület

Miért kell többet fizetniük a fogyatékossággal élőknek?

A fogyatékossággal élő kispestieknek szeretett volna kedvezni a Fidesz–KDNP-frakció, ezért javasolták, hogy az idősekhez hasonlóan nekik is ingyenes legyen az önkormányzati intézményben a nappali ellátás. Kezdeményezésüket leszavazta a baloldali városvezetés. A kispest.info kiszámolta, hogy napi 21 750 forintra mondtak nemet.

Az önkormányzati intézményben a nappali ellátásért fizetendő térítési díjakat összefoglaló táblázattal készült Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő, hogy szemléltesse a baloldali többségű képviselő-testületnek, milyen eltérések vannak az idősek, a demensek, valamint a fogyatékossággal élők nappali ellátásában, az utóbbiak hátrányára.


Dódity Gabriella: Érthetetlen a megkülönböztetés
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a fogyatékkal élők szülei többet fizetnek az ellátásért, mint a demenciában szenvedők, miközben az idősektől, nyugdíjuk mértékétől függetlenül − amúgy helyesen −, nem kér térítési díjat az önkormányzat.

− A táblázatokat egymás mellé téve látható, hogy az időseknek a nyugdíjuk mértékétől függetlenül nulla forint díjat kell fizetniük a nappali ellátásért, miközben – nagyon helyesen – foglalkozásokat szervez nekik az intézmény, ami humánerőforrást is igényel, vagyis pénzbe kerül. A demensektől már kér ellátási díjat az önkormányzat, de ami ennél is szembeötlőbb, hogy a fogyatékossággal élőknek még a demenseknél is többet kell fizetniük − mondta a kispest.info-nak Dódity Gabriella. Az eljárást több szempontból is igazságtalannak tartja.


Dódity Gabriella

− A demens ellátottak korábban tudtak dolgozni, hiszen betegségük csak később alakult ki, ezért legtöbbjüknek van nyugdíja, ami biztosítja a megélhetésüket. A fogyatékossággal élők legtöbbje így született, ezért nem tudtak munkát vállalni, tehát nincs nyugdíjuk. Mind a demens, mind a fogyatékossággal élő ugyanolyan humánerőforrást és szakmai figyelmet kíván, ezért is érthetetlen a megkülönböztetés. Szeretném, ha nem büntetné az önkormányzat a fogyatékossággal élők szüleit, hiszen van nekik elég megoldandó problémájuk, inkább támogatnunk kellene őket a mindennapokban − sorolta érveit Dódity Gabriella önkormányzati képviselő.

A honlap arról számolt be, hogy az MSZP–DK–Együtt–Párbeszéd többségű baloldali képviselő-testület elutasította a fogyatékossággal élőknek könnyebbséget jelentő javaslatot. Vinczek György (MSZP) szociális területért felelős alpolgármester, Gajda Péter (MSZP) polgármester és a szociális bizottság elnöke, Varga Attila (Párbeszéd) sem támogatta az ellátási díj csökkentését. Az önkormányzat szociális rendelete alapján egy fogyatékossággal élőnek naponta jövedelemtől függően maximum 725 forintot kell fizetnie a nappali ellátásért, így a legmagasabb térítési díjjal számolva, teljes létszám esetén, napi 21 750 forint segítséget tagadott meg a baloldali városvezetés − foglalta össze a kispest.info.

Kapcsolódó Cikkek