EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Külföld

Mila Kunis nem enged a feministáknak átvette a díjat

Mila Kunis átvette a Harvard Egyetem több mint kétszáz éves Hasty Pudding színjtársulatának díját azután, hogy a társulat a feminista tiltakozások nyomására bejelentette, a jövő évtől nőket is felvesz tagjai közé.

Az ukrán származású Mila Kunis egy Bentley kabrióban hajtott végig a cambridge-i Massachusetts Avenue-n a díjat adományozó színtársulat nőnek öltözött férfi tagjai és egy rezesbanda harsány kíséretében. A felvonulás alatt néhány protestáló még tiltakozott az ellen, hogy a 223 éves egyetemi társulat a hagyományaira hivatkozva mindeddig nem volt hajlandó női hallgatókat felvenni színészei közé.


A tiltakozók korábban a nők egyenjogúságáért felszólaló Kunist is arra kérték, hogy ne vegye át a díjat. A színésznőnek azonban nem kellett pálcát törnie a társulat felett, mert a díjátadó előtt Amira Weeks, a színjátszó csoport elnöke bejelentette, hogy a jövő évtől nők is szerepelhetnek a darabjaikban.

A Hasty Pudding szatirikus komédiákkal szórakoztatja a közönségét, a darabokban mindeddig a női szerepeket is férfiak alakították. “A Hasty Pudding örömmel látja a nőket is a meghallgatásain és egyenlő lehetőséget nyújt számukra, hogy eljátszhassák azokat a szerepeket, amelyek megfelelnek egyéni tehetségüknek” – fogalmazott Weeks.


Az elnök hozzátette: miközben tiszteletben tartják azt a művészeti formát, amely több mint 170 éve a Pudding sajátja, tudatában vannak annak is, hogy a világ nagyot változott. Ennek megfelelve lépnek tovább, hogy a társulat kiálljon a nők jogai és a nemi egyenjogúság mellett.

A színtársulat körüli technikai munkákban, a darabok írásában, a társulat vezetésében eddig is közreműködött számos nő, színpadra azonban nem léphettek. Az arany pudingos tállal díjazott Kunis elmondta, döntésében, hogy elfogadja az elismerést, fontos szerepet játszott, hogy a társulat a jövőben nőket is beválogat a szereposztásba.

Kapcsolódó Cikkek