EUR: 318,16 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

Milliárdokból lobbizott Magyarország ellen Soros

2017-ben jelentős részben magyar ügyekkel kapcsolatos lobbizásra a Soros-hálózat több mint 3,5 milliárd forintot költött az Egyesült Államokban.

A Soros-birodalom egyik legnagyobb szervezete, az Open Society Policy Center (OSPC) az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának benyújtott hivatalos beszámolók szerint csak 2017-ben több mint 14 millió dollárt (mintegy 3,5 milliárd Ft) költött jelentős részben hazánkat célzó lobbitevékenységre – írja az Origo. Az érdekérvényesítés a Kongresszus mindkét házában, a Külügyminisztériumban, a Védelmi Minisztériumban és a Nemzetbiztonsági Tanácsban is folyt.


A portál beszámolója szerint a dokumentumokból kiderült, hogy lobbiztak egyrészt egy képviselőházi határozat elfogadásáért, amely „a magyarországi demokrácia támogatását és a régóta fennálló, kölcsönös előnyökön alapuló amerikai-magyar viszony megerősítését” célozta. A határozattervezet olyan állításokat tartalmazott, mint hogy „Orbán Viktor miniszterelnök és a kormányzó Fidesz szavakban is és tettekben is egyre inkább autoriterré válik.”

A dokumentumban az is szerepelt, hogy „elítélik Magyarországot, amiért egyre kevésbé szabad és demokratikus” és „sürgették a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat a törvényeket és intézkedéseket, amelyek korlátozzák az egyéni szabadságot és az alapvető jogokat.”


Ezenkívül lobbiztak egy olyan képviselőházi határozatért is, amely „a nemzetközi akadémiai szabadság mellett áll ki”. Az anyagban felszólaltak „a külföldi kormányok által tanúsított diszkrimináció ellen” és felszólították a döntéshozókat, hogy védjék meg a külföldön működő, de „Amerikában akkreditált” egyetemeket. Síkraszálltak továbbá a magyar felsőoktatási törvény módosítása, illetve a külföldről finanszírozott szervezeteket szabályozó törvény ellen is – o9lvasható az Origo cikkében.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.