EUR: 322,91 Ft
CHF: 281,48 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Székesfehérvár

Mintagyár lett a fehérvári üzem

Egy fehérvári vállalkozás is bekerült az Ipar 4.0 elnevezésű program „mintagyárai” közé: a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. A gyár profiljához tartozik többek között az elektromechanikai fejlesztés, a gyártástechnológiák kidolgozása, a fröccsöntés és a fémgőzölés.

Az Industry vagy Ipar 4.0 vízió megfogalmazása szerint a termelő berendezések, gépek működési jellemzőinek digitalizálása lehetővé teszi a gépek és üzemek számára, hogy azok viselkedése automatikusan igazodjon a változó megrendelésekhez és üzemelési feltételekhez. A valós és a digitális világ közötti kölcsönhatás a modern gyárakban megteremti a dolgok (tárgyak, berendezések) internetje és a robotizálás alapjait.


A cég már a repülőiparba is szállít Fotó: macher.hu

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektor e területen való felkészítése rendkívül fontos, hiszen az internetalapú gazdaság ipartörténeti léptékkel mérhető, valóban forradalmi változásokat indukál. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt felismerve indította útjára tavaly az Ipar 4.0 nevű, az Irinyi Tervhez illeszkedő kiemelt projektet, amely a magyarországi feldolgozóiparban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások digitális transzformációját támogatja, és segíti őket abban, hogy e termelési rendszereket megismerjék, majd lépéseket tegyenek a bevezetésükre.

A kiválasztott öt gyár jövőbeni feladata, hogy a feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék az ipar 4.0 innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokból milyen előnyökre számíthatnak – mutatott rá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A mintagyárak várhatóan 2018 áprilisától fogadják a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek