EUR: 322,66 Ft
CHF: 282,21 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Nagymamák harca az elárvult unokákért

Nem mindennapi háborúvá változott egy könnyfakasztó családi dráma Fegyverneken. Három testvér lett karácsonykor árva, miután édesanyjuk meghalt, édesapjuk pedig tavasszal a Tiszába fulladt. Most a nagyszülők küzdenek egymással a gyerekek felügyeleti jogáért.

Összeszaladt Fegyverneken a Táncsics utca, amikor Mari mamáék előtt lefékezett a járőrautó. Sokan sejtették, hogy egyszer eljön ez a pillanat, hiszen a karácsony napján árván maradt három testvért az anyai és az apai nagyszülők is magukhoz akarták venni. A rendőrök végül nem jártak sikerrel, Robika ugyanis iskolában volt.


A történet előzménye, hogy a kicsik édesapja tavaly márciusban a Tiszába fulladt, az édesanya pedig karácsony másnapján epilepsziás rohamot kapott és megfulladt. A tragédia óta a négyéves Kristóf és a hatéves Vanda Erzsi mamánál, a tízéves Robi pedig Mari mamánál nevelkedik. A gyámhatóság kérte a nagyszülőket, egyezzenek meg: heti váltásban neveljék a kicsiket. De ők szóba se álltak egymással. Az elmúlt napokban végül megszületett a döntés: Erzsi mama lett a kicsik gyámja.

– Fellebbezünk a határozat ellen, hiszen Robika nem akar Erzsi mamánál lakni, velünk szeretne maradni. Ezt el is mondta a gyámhatóságnak, de nem vették figyelembe – mondta a Lokálnak Mari mama. – Mindenünk megvan, hogy a három gyereket tisztességben, szeretetben felneveljük. A férjem Robikát megtanította sakkozni, együtt csocsóznak, motort, kis traktort szerelnek. Jogerős határozat nélkül nem adjuk oda az unokánkat.


Erzsi mama a férjével pár utcával odébb lakik, Vanda és Kristóf épp óvodában van, ha megjönnek, általában a számítógép előtt játszanak. Nem titkolja, szűkösen élnek, emiatt a lányát csak az önkormányzat segítségével tudta eltemetni. A férje hat éve súlyos beteg, áttétes tüdőrákban szenved, kemoterápiás kezelésre jár. Mutatja az apró szobát, ahol a három gyerek a kihúzható kanapén fog aludni. Vanda a hétvégén gyakran átszalad Mari mamáékhoz, hogy Robikával játszhasson. Még nem is sejtik, hogy a nagyszülők miattuk háborúznak egymással.

– A testvéreknek együtt kell maradniuk, ezért Robikának is itt a helye nálunk. Hogy ő nem akar idejönni? Az csak azért van, mert a Mariék telebeszélték a fejét – magyarázta Erzsi mama.

Fellebbeznek Mari mamáék

– Az iratokat áttanulmányozva értetlenül állok a gyámhatóság elkapkodott, hat munkanap alatt meghozott és megalapozatlan döntése előtt. Ugyanis nem vette kellőképpen figyelembe az árván maradt gyerekek érdekeit – mondta a Lokálnak dr. Szalay Kornél Géza ügyvéd, B. Pál (az apai nagyszülő) jogi képviselője. – Indokolt lett volna pszichológus segítségével megvizsgálni a gyerekek kötődését a nagyszülőkhöz, valamint a nagyszülők gyermeknevelési alkalmasságát is. Ügyfelem eddig is mindent megtett, hogy unokáik fájdalmát enyhítse, biztonságot, kapaszkodót nyújtson számukra. Fellebbezésünkben kérni fogjuk a másodfokú hatóságot új eljárás lefolytatására, melynek végén – reményeim szerint – a három árva az apai nagyszülőkhöz kerül, ahol szerető, biztonságos otthonra lelnek.

Kapcsolódó Cikkek