2019. január 18., péntek
Piroska

Külföld

Németországában egyetlen zsidó intézmény sem működhet rendőri védelem nélkül

Szégyenteljesnek nevezte Angela Merkel, hogy országában egyetlen zsidó intézmény sem működhet rendőri védelem nélkül, a német kancellár a szokásos szombati videóüzenetében foglalt állást ebben a témában a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából.

“Felfoghatatlan és szégyenteljes, hogy egyetlen zsidó intézmény sem létezhet rendőri védelem nélkül, legyen szó iskoláról, óvodáról vagy zsinagógáról – mondta a kancellár utalva arra, hogy az antiszemitizmus az utóbbi időben erőteljesen fokozódott Németországban. Mint mondta, “mindennapi feladatának” tekinti, hogy minden erejével küzdjön az antiszemitizmus és mindenfajta gyűlölettel szemben, amely az idegenek, illetve bármilyen más emberekkel szemben nyilvánul meg.


Merkel szerint nagyon fontos, hogy a holokauszt ma már kevés túlélője hallassa még szavát, s azt megőrizzék az “emlékezés kultúrájában”. Az antiszemitizmusnak nincs helye a német társadalomban, amelynek alapértékeit a nyitottság és a tolerancia alkotja – tette hozzá a politikus, hangsúlyozva, hogy csak a múlt figyelembe vételével lehet reményteljes jövőt építeni.

A kancellár ismételten jelezte szándékát, hogy – ha konzervatív pártja egyezségre jut a szociáldemokratákkal a koalíciós tárgyalásokon – következő kormányában olyan biztosi posztot hoz majd létre, amely az antiszemitizmus problémájának kezelésével foglalkozna.

Kapcsolódó Cikkek