EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Életmód

Nemsokára itt a központi felvételi

A központi írásbeli felvételit minden vizsgaszervező középiskolában január 20-án tartják, délelőtt 10 órától. Ezt az időpontot kell megjegyezniük a négy- vagy öt-, illetve hat- vagy nyolcosztályos középiskolákba jelentkezőknek is.

A központi írásbeli felvételiket január 20-án tartják, délelőtt 10 órától – Profimedia, PhotoAlto A

A pótló írásbeli vizsgát január 25-én 14 órától tartják, de ezen csak azok vehetnek részt, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak megjelenni – tájékoztat az Eduline. Fontos, hogy nem minden középiskola teszi kötelezővé a felvételit a jelentkezők számára, sok intézmény csupán az általános iskolai eredmények alapján rangsorolja a diákokat. A középiskolai felvételin az oktatási intézmények három szempont alapján dönthetnek a kérelmekről: vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, vagy gimnázium és szakgimnázium esetében a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga eredményei alapján, illetve gimnázium és szakgimnázium esetében a tanulmányi eredmények, továbbá a központi írásbeli és a szóbeli vizsga eredményei alapján. Szóbeli vizsgát csak azok a középiskolák szervezhetnek, amelyek előírják a központi írásbeli vizsgán való részvételt. A szóbeliket február 22. és március 13. között tartják. Ha szóbelizni is kell, mert az adott középiskola ezt előírja, annak eredménye maximum a felvételi összpontszám 25 százalékát határozhatja meg. A középiskolák maguk dönthetik el, hogy mely tantárgyakból veszik figyelembe az osztályzatokat. A jelentkezés évének félévi eredményeit is bekérheti az adott gimnázium, szakgimnázium vagy szakközépiskola. A nyelvvizsgát és a versenyeredményeket nem vehetik figyelembe, sőt a magatartás és a szorgalom értékelését sem válthatják felvételi pontokra. Ha a szülő és a diák döntött arról, hogy milyen iskolatípus lenne a jó választás, érdemes összeállítani a lehetséges intézmények listáját. Az Oktatási Hivatal oldalán megtalálható hivatalos keresőben megye, város, fenntartó és iskolatípus (szakgimnázium, négy-, hat- vagy nyolcosztályos gimnázium, két tanítási nyelvű intézmény, szakközépiskola, szakiskola) alapján is lehet böngészni, az intézmények adatlapján pedig meg lehet nézni az alapinformációkat: az iskola címét, telefonszámát és internetes oldalának címét, valamint az induló képzések típusát.


Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.