EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Nemzetbiztonsági területté nyilvánítanák Székelyföldet

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) szervezet azzal a kéréssel fordult a román állami intézményekhez, hogy nyilvánítsák “nemzetbiztonsági területté” a Székelyföldet is magába foglaló Hargita, Kovászna és Maros megyét.

A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság honlapján csütörtökön publikált közleményre a Főtér.ro portál figyelt fel pénteken. A CNMR a három megye elnéptelenedésére hivatkozva kéri az államfői hivataltól, a kormánytól és a parlamenttől, hogy kedvezmények nyújtása révén támogassák a romániai tőkével létrejövő Hargita, Kovászna és Maros megyei beruházásokat. Szerinte ezáltal lehetne bátorítani a cégeket és a vállalkozókat a térség gazdaságának fejlesztésére, és a foglalkoztatottság növelésére.


A CNMR egy saját tanulmányára hivatkozva állapítja meg, hogy Hargita és Kovászna megye elnéptelenedése “nemzetbiztonsági kérdéssé válik”. Ezért a szervezet bejelentette, hogy átfogó meggyőző kampányba kezd a román állami intézményeknél a régióba irányuló román befektetések érdekében, és azért, hogy nyilvánítsák a három megyét “nemzetbiztonsági területté”.

“A magyar közösség vezetőinek a mesterséges zavarkeltései csakis munkahelyek létesítésével, és ezeknek a megyéknek a románokkal és magyarokkal való újranépesítésével olthatók ki” – áll a CNMR közleményében.


A CNMR korábban azt kezdeményezte, hogy vonják meg a román állampolgárságát Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének amiatt, hogy kijelentette: az erdélyi magyarok számára nem ünnep december elseje, Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának az évfordulója. Később – miután tisztázódott, hogy kérése alkotmányellenes – azt kezdeményezte, hogy vonják meg a Kelemen Hunornak megítélt Románia Csillaga érdemrendet. Javaslatát az érdemrend becsületbírósága magáévá is tette, és javasolta Klaus Iohannis államfőnek a kitüntetés visszavonását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Így manipulálták a sajtót Sorosék

    Rendszeresen írtak jelentéseket a  Soros-alapítvány vezetői Soros Györgynek a migrációs nyomás növekedésével. A migránsok számán és összetételén túl arról is beszámoltak, hogy miként tálalják ezt a közvélemény elé.

  • Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Hamburgert szolgált fel a Fehér Házban Trump

    Az amerikai elnök, Donald Trump óriási hamburger party-t rendezett a Fehér Házban. Az elnök nem furcsa hóbortjának köszönhetően szolgált fel a patinás környezetben többféle gyorséttermi fogást, hanem a több mint három hete tartó részleges kormányzati leállás miatt – a Fehér Ház személyzetének többsége szabadságon van– volt kénytelen ezzel fogadni az amerikai főiskolai futball-bajnokság győztes csapatát.