2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Külföld

Nemzetközi nyomás kellett a két Korea közötti tárgyalások újraindulásához

A nemzetközi közösség erőteljes nyomása is kellett ahhoz, hogy két év után ismét hivatalos megbeszélések kezdődjenek Észak- és Dél-Korea között – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértő rámutatott: az Észak-Koreával szemben hozott nemzetközi gazdasági intézkedések a hivatalos kommunikáció ellenére súlyosan érintik az országot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is komoly szankciókat szavazott meg, és újabbakat helyezett kilátásba, ha Észak-Korea folytatja rakétakísérleteit.


“Megszorították” Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, emiatt fogadta el például azt a dél-koreai kezdeményezést is, hogy részt vegyenek az olimpián, és erről tárgyaljanak – mondta.

Kis-Benedek József szerint ha Észak-Korea nem hajt végre újabb kísérleteket, a jövő héten kezdődő tárgyalások nyugodtabb biztonságpolitikai helyzetet teremthetnek. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése még nagyon távoli cél.

Kapcsolódó Cikkek

  • A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    Az exobolygókra vadászó Kepler és a fiatal csillagrendszerek infravörös sugárzását vizslató Spitzer űrtávcső egyesített erejével tárta fel egy magyar kutatócsoport a DQ Tau rendszerében zajló fizikai folyamatokat – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénteken az MTI-vel.

  • Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Magánlátogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Betlehemben, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat a Születés templomában, amelyekhez Magyarország 2011-ben – első külföldi államként – és 2018-ban is pénzadománnyal járult hozzá – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.