EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,86 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Nincs esély ellenzéki győzelemre

Egyetlen kutatás sem támasztja alá, hogy az ellenzéknek lenne esélye 106-ból 40 egyéni választókörzetben a győzelemre 2018-ban – állítja a Figyelőnek adott interjújában Hidvégi Áron, a Századvég közvélemény- és piackutatási igazgatója, aki szerint ennek oka, hogy az ellenzéki összefogás nem számolt az emberek érzelmeivel.

A meglehetősen zagyván formálódó ellenzéki összefogás esélyeit latolgatta a Figyelőnek a Századvég közvélemény-kutatási igazgatója az elmúlt időszakban végzett kutatásaik eredményeinek tükrében. Lapunkban már beszámoltunk róla, hogy a Századvég ilyen irányú felmérései rendre olyan eredményt hoztak, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsainak körében rendkívül magas azoknak az aránya, akik inkább nem szavaznának – vagy éppen a kormánypártokra adnák le voksukat –, ha a saját pártjuk jelöltje helyett más ellenzéki politikai csoport tagja indulna a körzetükben.


Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b) és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke
MTI Fotó: Balogh Zoltán

– Semmilyen kutatás nem támasztja alá, hogy a százhatból lenne negyven olyan egyéni választókerület, amelyben az ellenzéknek van reménye a győzelemre – fogalmazott a Figyelőnek Hidvégi Balázs, aki szerint valójában annak sincs nagy esélye, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban az ellenzéki oldalon látott viták, belső támadások után egyáltalán összejönne egy ellenzéki közös lista egyetlen miniszterelnök-jelölttel.

Ráadásul Hidvégi szerint a közös indulás terve is elhibázott stratégián alapul, mert az ellenzéki pártvezetők nem számoltak az emberek érzelmeivel, pártpreferenciáival. Vélhetően abból indultak ki, hogy összeadták a 2014-es választás során beérkezett összes – nem a Fidesz–KDNP-re leadott – szavazatot, és erre alapozva reméltek győzelmet egyetlen jelölttől.


Vona Gábor, a Jobbik elnöke
MTI Fotó: Kovács Attila

– A választásoknak azonban – mint ahogy azt a kutatásaink sora és a valóság is bizonyítja – semmi közük nincs az ilyen matematikai képletekhez – szögezte le a közvélemény-kutatási igazgató, hozzátéve: ilyen eredményt akkor értek el, amikor a választók több ellenzéki jelölt közül választhattak. Csakhogy ha az ellenzéki szavazó preferált pártja egy számára nem szimpatikus jelöltet támogat, könnyen elveszítheti a biztosnak hitt voksot. – Abból indulnak ki, hogy a szavazók leküzdik averzióikat, és akkor is az ellenzéki indulóra voksolnak, ha utálják azt, amit képvisel. A jobbikosokat szinte minden Gyurcsány-párti elutasítja, míg az LMP-s szavazók negyven százaléka összefogás esetén sem voksolna rájuk – emelte ki a szakember.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.