2020. augusztus 15., szombat
Mária

Egyéb Érd

Nyárádmente Budapesten

A tíz éve Érden élő László Emőke – saját meghatározása szerint építész és képalkotó – festményei közül vonultatott fel néhányat a budapesti Tranzit Art Caféban.

A múlt pénteken megnyílt kiállítás címe Nyárádmente, ami egyértelműen utal a hagyományokra, a kezdetekre. Nyárád a Maros egyik mellékfolyója, a Görgényi-havasokból, 1239 méter magasból ered, Nyárádmente pedig Erdély egyik legsűrűbben lakott része, a viszonylag rövid völgyben 68 település helyezkedik el. Ez a táj, ez a környék jelenti László Emőkének a gyökereket. Marosvásárhelyen született, ahonnan indulva Budapest következett, a Műszaki Egyetem, ahol építészmérnöki diplomát szerzett. Tervez most is, sok mindent, családi házat és egészségügyi központot, nyaralót és bortermet, legszívesebben belsőket. 


Megnyitójában Brendus Réka (bal oldalon) a székelyföldi hagyományokról beszélt

Közben pedig, egyáltalán nem mellesleg, fest is: tusrajzok és festmények kerülnek ki a keze alól. Ez utóbbiak közül az érdiek is láthattak már többet – például a művelődési központ Mustra című csoportos tárlatain –, és többször vonultatott fel képeket budapesti galériákban is.

A címadó Nyárádmente említése pedig azért is indokolt volt, mert a kiállítást megnyitó Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese ugyancsak az általa is jól ismert és szeretett környék hagyományait, az erőt adó gyökereket idézte, nem kihagyva a felsorolásból a Székelyföld szellemiségét idéző Nyárád menti népdalokat sem.


Alkotási módszereiről László Emőke elmondta, hogy a témákat fejben tartja, sokat és sokáig, aztán egyszer csak kikívánkoznak.

Hogy mikor és miért, arra nincs pontos válasz; ezek nem szándékos folyamatok, sőt általában a téma választja meg az időpontot és az okot is.

Gyakran kerülnek groteszk témák a vászonra Fotók: B. N.

És még valami: az összes kép alatt népdalszövegek egy-egy sora van, építve a magyar népdaloknak arra a sajátos hangulatára, hogy ha esetleg szomorú is, az alkotó derűt láthat bennük. László Emőke elárulta: olykor még nevetni is szokott a képein – vagy akár saját magán.

László Emőke olykor még nevetni is szokott a képein

A kiállítás február ötödikéig tekinthető meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.