2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XV.kerület

Nyelvtanulás, mozgás, zene és önvédelem egyben

Szilvásy Tamás és Szabó Zoltán mindig a XV. kerületben élt, így nem is volt kétséges számukra, hogy amint elérik a capoeira azon övfokozatát, amely után már saját gyerekcsoportot hozhatnak létre, ebben a kerületben oktatják majd ezt a sportot.

A capoeira egy brazil harcművészeti tánc, amelyet a XVI. századtól a XIX. századig főként a Középnyugat-Afrikából Brazíliába hurcolt rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik, gyakran közel a földhöz, esetleg kézen vagy fejen állva művelik, mindig zenére táncolnak.


Szilvásy Tamás gyerekeknek oktatja a capoeirát ( Fotó: Sáfár Tibor)

Két fő stílusirányzat létezik: az egyiket a lassabb, földhöz közeli mozdulatsorok, valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemzi, ez a Capoeira Angola. A másik a Capoeira Regional, amelyben a folyamatos akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, a színlelt támadások, a lendületes rúgások, illetve az ellenfél egyensúlyából való kimozdítását célzó mozdulatok.

A sportot látványos mozdulatok jellemzik ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Valamikor régen láttunk egy filmet, amelyben capoeiráztak, és nagyon megtetszett nekünk. Elkezdtük keresni, hol lehet Budapesten ezt a sportot megtanulni – mondta a Lokál Extrának Szilvásy Tamás, aki hozzátette, barátjával, Szabó Zoltánnal nyolc évvel ezelőtt kezdtek el capoeirázni. – A Marosi Péter vezette Abada csoporthoz csatlakoztunk, és bevallom, már alig vártuk, hogy elérjük azt az övfokozatot, amely után taníthatunk is.
A két barát decemberben érte el ezt a bűvös határt, így a XV. kerületben létrehozták saját kis csoportjukat.


– Mi a brazil származású, de Németországban élő Estacio professzoron keresztül kaptunk engedélyt, ő ennek a sportnak a magyarországi supervisora.
Szilvásy Tamás elmondta, a Drégelyvár utcában található Újpalotai Sportcentrumban szerdánként tartanak edzéseket, elsősorban gyerekeknek.
– Ez nem azt jelenti, hogy a felnőtt érdeklődőket elküldjük. Mindenkit szeretettel várunk. Sőt célunk is, hogy minél többen legyünk a csoportban. Éppen ezért például bemutatóórákat tartunk a kerületi iskolákban.
A capoeira sokak szemében egy táncos sport, de Szilvásy Tamás elmondta, sokkal több annál.
– Valóban a tánc az alapja az egésznek, de ez azért alakult ki, mert az afrikai rabszolgák nem űzhettek semmilyen küzdősportot. Ennek ellenére a capoeira egy küzdősport, sőt sokkal több annál. A gyerekeknek és a kezdőknek előbb a védekezést, az alapmozgást és az alaprúgásokat tanítjuk meg, de emellett táncot, autentikus hangszereken zenét, sőt portugálul éneket is oktatunk. A capoeira nyelvtanulás, mozgás, zene és önvédelem egyben.
És hogy mit lehet elérni ebben a sportban?
– Azt kell mondanom, hogy azok előtt, akik gyerekként ismerkednek meg a capoeirával, a határ a csillagos ég. Mi például nyolc éve kezdtünk, és ennyi idő alatt eljutottunk egy Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.