2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Aktuális

Ők lehettek az óriáspandák unokatestvérei

A Kínában élő modern óriáspandák kihalt unokatestvérei és nem közvetlen ősei lehettek az Európában több millió éve élt óriáspandák – vélik kínai kutatók.

Kanadai, francia és ecuadori kutatók októberben közzétett tanulmányukban Rudabánya térségében talált, mintegy 10 millió éves megkövesedett fogakat mutattak be, amelyek vizsgálata alapján azt feltételezték, hogy a mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt és modern kori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse. Spanyolországban 2012-ben talált ősi fogleletekről korábban a szakemberek szintén úgy vélték, hogy az óriáspanda legrégebbi közvetlen elődjéé volt.


A szakemberek a leletekből arra következtettek, hogy az óriáspandák ősei Európából vándorolhattak Ázsiába.

Huang Van-po kínai paleontológus azonban megkérdőjelezte a feltevéseket, mondván azok tudományosan nem megalapozottak.


A Rudabányán talált fosszília igen kicsi, és nélkülözi a modern óriáspandák foganatómiájának jellegzetességeit – vélekedett a Kínai Tudományos Akadémia Gerinces Állatok Paleontológiai és Paeloantropológiai Intézetének kutatója.

“Igaz, hogy az óriáspandák zápfogai és őrlőfogai nagyobbá és szélesebbé váltak a medvék fogaihoz képest, hogy képesek legyenek a bambusz szétrágására. A Spanyolországban és Magyarországon talált fogak ezeket a jellegzetességeket mutatják is. De ha közelebbről megvizsgáljuk az ősi pandák fogmaradványait, az megmutatja, mennyire különböznek az európai unokatestvérekétől: kisebb fogak, rövidebb mélyedés és redőzött koronák jellemzik azokat – magyarázta Huang.

A Magyarországon talált Miomaci panonnicum és a Spanyolországban talált Kretzoiarctos beatrix leletei azt sugallják, hogy azok az evolúció más szintjein éltek, mint az ősi óriáspanda. Semmi közük nincs a Kínában élő modern pandák őseihez. Feltételezhetjük, hogy élhettek Európából származó pandák, de azok később kihaltak. Több bizonyíték kell azonban ahhoz, hogy ezt az állítást alátámasszuk” – hangsúlyozta.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) kizárólag Közép-Kína erdőkkel borított hegyes vidékein honos. A húsevőkre jellemző emésztőrendszere ellenére a fekete-fehér emlős bambusszal táplálkozik és egyike a világ legsebezhetőbb fajainak. Az óriáspanda az egyetlen még ma is élő tagja a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó Ailuropodinae alcsaládnak.

A tudósok a mai napig nem tudják biztosan, miként fejlődött ki a faj, mivel ősi rokonainak fosszíliáiból rendkívül kevés maradt fenn.

A kanadai, francia és ecuadori kutatócsoport a Geobios tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában szintén feltételezte, hogy a Miomaci sokkal inkább unokatestvére, mintsem közvetlen őse lehetett a modern pandának és családfájuk feltehetőleg a miocén földtörténeti kor derekán ágazhatott el.

Ők is elismerték, hogy a talált fosszília híján van a Kína déli részén mintegy kétmillió éve kifejlődött modern óriáspandák nagyon különleges fogazati anatómiájának, feltételezhetően abból a korból származik, amikor a pandák bambuszfüggők lettek. Mivel az óriáspandák kizárólag Kínában élnek, a kutatók feltételezik, hogy azóta élnek ott, amikor a többi medvétől elváltak. Néhány fosszília alátámasztja ezt a feltevést. Kínában bukkantak már nyolcmillió éve élt pandák fosszíliáira is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.

  • Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.