EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Optimistán várják 2018-at a magyarok

Az összes EU-s államot maga mögött hagyta Magyarország. Az Ipsos MORI kutatása szerint ugyanis hazánk fiai a legbizakodóbbak az unióban a 2018-as évet tekintve. A világ országai között is bekerültünk a top 10-be.

Az Ipsos MORI még tavaly november 27. és december 8. között több mint 21 500 18–64 év közötti ember körében készített közvélemény-kutatást arról, hogy mit várnak 2018-tól. A felmérés magyar szempontból igen örvendetes eredménnyel zárult. Kiderült, hogy nem is vagyunk annyira pesszimisták, mint azt sokan gondolják, ugyanis az európai uniós országok lakói közül a magyarok várták a legbizakodóbban az idei esztendőt, sőt a világ országai között is bekerültünk a top 10-be. Mindez azért is nagy szó, mert a terrorizmus és az illegális bevándorlók számos országban keserítik meg az ott lakók életét.


 Profimedia, Panthermedia

A Lokálnak nyilatkozó pszichológus szerint egyértelműen érezhető, hogy bizakodóbbá váltak a magyarok.

– A saját klienseimnél is látom, főleg a fiataloknál, hogy az utóbbi években egyre bizakodóbbá, optimistábbá váltak. Kezd háttérbe szorulni a „sírva vigadós” nemzeti sajátosság, és egyre többen érzik úgy, hogy felelősséget kell vállalniuk magukért – mondta lapunknak Csehák Hajnalka. A pszichológus szerint a top 10-es listát nézve nem az anyagiak nyomják a legtöbbet a latban a bizakodás szempontjából.


– Úgy gondolom, abban, hogy az európai országok közül egyedül Magyarország került fel a tízes listára, az is szerepet játszik, hogy míg sok európai államban félelmet kelt a terrorizmus és a migráció, ez nálunk az ország vezetése miatt nem annyira jellemző, pontosabban nem érezhető – tette hozzá a szakember.

Profimedia, Panthermedia

 Profimedia, Panthermedia

A legkevésbé optimisták a japánok, őket a franciák és az olaszok követik. A dobogósok után a sorrend a következő: Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Dél-Korea, Törökország, Svédország, majd Szaúd-Arábia.

A nemzetközi kutatásban arról is megkérdezték az egyes országokban élőket, hogy mennyire tartanak egy nagyobb terrortámadástól. Jó hír, hogy itt nem kerültünk fel a top 10-es listára. Ha ránézünk a felsorolásra, rögtön látható, hogy milyen erős félelem uralkodik azokban az országokban, ahol az elmúlt években terrortámadás történt. Elég a britek első helyére vagy a törökök és a franciák dobogós helyezésére gondolni.

Mennyire lesz jó ez az év?

(százalék)

  1. Kolumbia (93)
  2. Peru (93)
  3. Chile (88)
  4. Kína (88)
  5. Mexikó (87)
  6. India (87)
  7. Oroszország (85)
  8. Dél-Afrika (85)
  9. Brazília (84)
  10. Magyarország (84)

 

Mennyire félnek egy terrortámadástól?

(százalék)

1. Nagy-Britannia (65)

2. Törökország (60)

3. Franciaország (53)

4. Németország (51)

5. USA (51)

6. Svédország (44)

7. Belgium (43)

8. Spanyolország (41)

Kapcsolódó Cikkek