EUR: 335,95 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Orbán: Meg kell védeni az európai jövőt

Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bécsben. A magyar miniszterelnök munkalátogatást tett az osztrák fővárosban, ahol Sebastian Kurz kancellárral tárgyalt. Az osztrák családtámogatási rendszerrel kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta: harcolni fognak az Ausztriában dolgozó magyarokért.

Orbán Viktor a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életormát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat.


Úgy vélte, a schengeni rendszert meg lehet védeni, “ha meg akarjuk védeni”. A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük – jelentette ki.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a kvóta nem megoldás. Akik törvénytelenül érkeztek Európába, azok nem maradhatnak, “törvénytelenségre jogot nem lehet alapítani” – fogalmazott.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár (b) találkozója Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere /Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kijelentette: úgy látja, a szétosztási mechanizmus is rombolja Schengent, mert olyan országokra is rá akarják kényszeríteni, akik védik a határaikat a migránsok ellen.

A két ország közötti vitás kérdésekkel kapcsolatban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Paks II. beruházás nem osztrák-magyar kérdés, ez európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy a véleménykülönbség a nukleáris energiáról ne ronthassa a kétoldalú kapcsolatokat.

Az osztrák családtámogatási rendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök tisztességes eljárást kért az Ausztriában dolgozó magyaroknak. Harcolni fogunk az Ausztriában dolgozókért – jelentette ki. Elmondta: azt kérte, hogy a magyaroknak, akik itt dolgoznak, tisztességes eljárásban legyen részük, ha befizették a szociális hozzájárulást, kapják meg, ami megilleti őket.

Ha valaki Magyarországon befizeti, amit be kell fizetnie adóként és szociális hozzájárulásként, akkor mindent megkap, amit a magyarok megkapnak. Magyarországon fair eljárás van, ezt szeretnénk itt is: ha a magyarok befizetik, amit be kell fizetni, kapják meg azt, ami az osztrákoknak is jár – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (b) megbeszélést folytat a bécsi magyar nagykövetségen. A magyar kormányfő mellett Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j), Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j4), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j5), Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete (j6). /Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt “mi tudomásul vesszük” – mondta Orbán Viktor.

Az osztrák kancellár is úgy vélekedett, hogy nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani, hogy “garantálni tudjuk a biztonságot”

Sebastian Kurz hangsúlyozta, Ausztria és Magyarország “egy irányba megy” az EU külső határainak védelmében. “Én olyan Európában nőttem fel, amelyben nincsenek belső határok, ez nagyon fontos eleme Európának. Közösen a külső határok védelméért fogunk fellépni” – fogalmazott.

A néppárti politikus úgy vélekedett, az Európai Unióban nőttek a feszültségek. Ausztria híd szerepet akar betölteni – jelentette ki.

Kurz elmondta: voltak a megbeszélésen olyan témák is, amelyekben nem értettek egyet a magyar miniszterelnökkel. Paks II. ügyéréről és az azzal kapcsolatos osztrák fenntartásokról szólva úgy fogalmazott, az atomenergia nagyon veszélyes technológia lehet, kifogásolják az állami támogatást, amelyet szerintük felül kell vizsgálni. Megjegyezte,”ha jogsértés történik, akkor Ausztria él a jogorvoslati lehetőségeivel”.

A családtámogatási rendszer osztrák változásaival kapcsolatban megjegyezte, szerinte ez az ügy nem terheli meg a kétoldalú kapcsolatokat, mert ez elsődlegesen nem kétoldalú téma. Ezt a döntést az európai joggal összhangban hozták meg, mert igazságosabbá akarták tenni a rendszert – jelentette ki, elismerve, hogy ez sok más ország, köztük Magyarország ott dolgozó állampolgáraira is hatással van. “Az életviteli költségekhez igazodunk, nem valaki, nem egy bizonyos nemzet állampolgárai elleni intézkedésről van szó” – fűzte hozzá.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek és Orbán Viktor miniszterelnök (j3) tárgyal Bécsben /Fotó: MTI – Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kurz a visegrádi négyekhez (V4) való esetleges osztrák csatlakozással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy ez a vita csak a médiában zajlik, sem a V4 csoport bővítése, sem az ahhoz való csatlakozás nincs napirenden. Amit Ausztria a legfontosabbnak tart, az a jó együttműködés – mondta.

Orbán Viktor találkozott Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellárral is, akivel egyetértettek abban, hogy közösen kell garantálni Ausztria és Magyarország biztonságát.

Ennek érdekében megállapodtak, hogy a biztonságért és az infrastruktúráért felelős miniszterek kétoldalú megbeszéléseket folytatnak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Ausztriában eddig magyarellenes kormány volt, az osztrák kormány ellenséges volt Magyarországgal szemben, ebben változás állt be, mert most olyan kormány van, amely fair, tisztességes és baráti viszonyban akar állni Magyarországgal.

Heinz-Christian Strache kiemelte: a magyar migrációs és menekültpolitika nagyon fontos volt az elmúlt években, Orbán Viktor felelősségvállalása nélkül nem lett volna lehetséges a külső határok védelme az unióban, a balkáni útvonal lezárását Magyarország következetes politikájával lehetett elérni – vélekedett.

A magyar miniszterelnök találkozott Christoph Schönborn bíborossal, bécsi érsekkel is. Az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke arról tájékoztatta: Christoph Schönborn kösztönetet mondott Magyarországnak az Irak, valamint a szíriai Aleppó újjáépítésének támogatásáért.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár /Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Ausztria közvetítő lehet a kelet- és a nyugat-európai országok között

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint Ausztria alkalmas arra, hogy közvetítsen a szigorúbb bevándorláspolitikát szorgalmazó közép-európai és a megengedőbb állásponton lévő nyugat-európai országok között.

Törcsi Péter szerdán az M1 aktuális csatornán értékelte Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár keddi találkozóját. Elmondta: Ausztria elhelyezkedéséből adódóan “megérti a Közép-Európa keleti felében lévő tagállamok gondolkodásmódját”, ugyanakkor “komoly hagyományokkal rendelkezik a nyugat-európai politikai ideológia megértése és alkalmazása terén is”.

Kitért arra: a V4 országai szövetségesre találtak Ausztriában, egy nyugati és a nyugati országokra komoly befolyással bíró országban, így a következő európai uniós csúcson együtt képviselhetik a kvótarendszert elutasító politikát.

Brüsszel és Németország számára is egyre nyilvánvalóbb, hogy “a kvóták ideje lejárt” – tette hozzá Törcsi Péter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek