EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Külföld

Őrizetbe vettek öt embert, mert Hitler születésének évfordulóját ünnepelték

Őrizetbe vettek a lengyel hatóságok öt embert, akik náci egyenruhában és karlendítéssel tisztelegtek egy égő horogkereszt előtt egy erdőben Adolf Hitler születésének 128. évfordulóján – jelentette szerdán a PAP lengyel hírügynökség.

Az öt ember ellen egyebek között fasizmus terjesztésének gyanújával indítottak eljárást – idézte a nyomozást folytató ügyészt a PAP. A jelentés szerint a gyanúsítottaknál náci zászlókat, egyenruhákat és “ereklyéket”, egyiküknél pedig fegyvert és lőszert találtak.


A nyomozókat egy televíziós dokumentumfilm vezette el a gyanúsítottakhoz. A TVN24 kereskedelmi televízió “beépült” riporterei által készített dokumentumfilm alapján a gyanúsítottak náci egyenruhában és karlendítéssel tisztelegtek egy égő horogkereszt előtt egy erdőben Adolf Hitler születésének 128. évfordulóján, náci zászlók és Hitlert ábrázoló képek mellett.

A Lengyelországban nagy felháborodást kiváltó esetet az államfő is határozottan elítélte. “Ha valaki tisztelettel adózik a lengyelek, más csoportok és mindenekelőtt zsidók kiirtásáért felelős Adolf Hitler emléke előtt, annak nincs helye a lengyel társadalomban” – mondta Andrzej Duda.

Kapcsolódó Cikkek