EUR: 311,63 Ft
CHF: 266,12 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Életmód

Öt jel, amely vérszegénységre utalhat

A fejfájás is figyelmeztető lehet – Profimedia, Alamy

A vérszegénység gyakran alattomosan bújik meg a háttérben: az állandó fáradtság, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás mögött akár anémia is állhat. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudtuk, milyen panaszok esetén érdemes vérszegénységre gyanakodni.

 1. Krónikus fáradtság – Az állandó fáradtság az egyik legtipikusabb tünete az anémiának, legyen szó vashiányos vérszegénységről vagy a B12-vitamin, folsav hiányáról. Sokszor ez a tünet jelenik meg először.
 2. Szapora pulzus – A vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, mivel a vér hemoglobinban szegény, kevés vörösvértesttel rendelkezik, és ez hatással van a szív- és érrendszer állapotára is. A szapora szívverés annak az eredménye, hogy a kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik kompenzálni a szervezet.
 3. Gyakori fejfájás – A fejfájásnak számtalan oka lehet, azonban ha a panasz gyakran, huzamosabb ideig és visszatérően jelentkezik, érdemes kivizsgáltatnia magát, ugyanis könnyen lehet, hogy vérszegénység okozza. Ez egy egyszerű vérvétellel kideríthető, és táplálkozással, illetve a hiányzó elemek, vitaminok pótlásával könnyen kezelhető.
 4. Világos, szinte fehér íny – Ínyünk állapota sok mindent elárul egészségi állapotunkról. Amennyiben már szinte fehér, az vérszegénységről árulkodik (minél világosabb, annál súlyosabb a vérszegénység), mivel ekkor kevés vörösvértest van jelen.
 5. Vörös, gyulladt nyelv – Akárcsak az íny, a nyelv is fontos információkat mutat az állapotunkról. Vérszegénység esetén ugyanis a nyelv begyullad, és emiatt vörössé válik, megduzzad, ráadásul kellemetlen égő érzés is kíséri. Ez leggyakrabban vashiányt és megaloblastos vérszegénységet jelez.

Szabaduljon meg a kellemetlen tünetektől


Vérszegénység esetén fontos kideríteni annak típusát, valamint tisztázni a mögöttes okokat, amelyek kiváltották az anémiát (vérzékenység, vérzés, anorexia, emésztőszervrendszeri problémák, daganat, hormonzavar stb.). A kiváltó okot minden esetben kezelni kell, mellette fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra, megfelelő vitaminbevitelre (pl. B12, folsav, C-vitamin), továbbá szükség szerint vaskészítményt kell alkalmazni tabletta formájában, esetleg injekciókúra is indokolt lehet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az étkezési szokások öröklődnek

  Az étkezési szokások öröklődnek

  Az étkezési szokások, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletezőkedv, valamint a preferenciák utánzás által „öröklődnek”.

 • Milliós négyzetméterárak a filmes helyszíneken

  Milliós négyzetméterárak a filmes helyszíneken

  Az elmúlt években gyakran adott otthont hollywoodi sztárokkal készült amerikai szuperprodukciók forgatásának Budapest. Ez persze nem véletlen, mert a fővárosi épületek és városrészek több történelmi korszak, illetve európai nagyváros megidézésére alkalmasak – áll az ingatlan.