2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Öt jel, amely vérszegénységre utalhat

A fejfájás is figyelmeztető lehet – Profimedia, Alamy

A vérszegénység gyakran alattomosan bújik meg a háttérben: az állandó fáradtság, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás mögött akár anémia is állhat. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudtuk, milyen panaszok esetén érdemes vérszegénységre gyanakodni.

 1. Krónikus fáradtság – Az állandó fáradtság az egyik legtipikusabb tünete az anémiának, legyen szó vashiányos vérszegénységről vagy a B12-vitamin, folsav hiányáról. Sokszor ez a tünet jelenik meg először.
 2. Szapora pulzus – A vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, mivel a vér hemoglobinban szegény, kevés vörösvértesttel rendelkezik, és ez hatással van a szív- és érrendszer állapotára is. A szapora szívverés annak az eredménye, hogy a kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik kompenzálni a szervezet.
 3. Gyakori fejfájás – A fejfájásnak számtalan oka lehet, azonban ha a panasz gyakran, huzamosabb ideig és visszatérően jelentkezik, érdemes kivizsgáltatnia magát, ugyanis könnyen lehet, hogy vérszegénység okozza. Ez egy egyszerű vérvétellel kideríthető, és táplálkozással, illetve a hiányzó elemek, vitaminok pótlásával könnyen kezelhető.
 4. Világos, szinte fehér íny – Ínyünk állapota sok mindent elárul egészségi állapotunkról. Amennyiben már szinte fehér, az vérszegénységről árulkodik (minél világosabb, annál súlyosabb a vérszegénység), mivel ekkor kevés vörösvértest van jelen.
 5. Vörös, gyulladt nyelv – Akárcsak az íny, a nyelv is fontos információkat mutat az állapotunkról. Vérszegénység esetén ugyanis a nyelv begyullad, és emiatt vörössé válik, megduzzad, ráadásul kellemetlen égő érzés is kíséri. Ez leggyakrabban vashiányt és megaloblastos vérszegénységet jelez.

Szabaduljon meg a kellemetlen tünetektől


Vérszegénység esetén fontos kideríteni annak típusát, valamint tisztázni a mögöttes okokat, amelyek kiváltották az anémiát (vérzékenység, vérzés, anorexia, emésztőszervrendszeri problémák, daganat, hormonzavar stb.). A kiváltó okot minden esetben kezelni kell, mellette fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra, megfelelő vitaminbevitelre (pl. B12, folsav, C-vitamin), továbbá szükség szerint vaskészítményt kell alkalmazni tabletta formájában, esetleg injekciókúra is indokolt lehet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.