EUR: 317,84 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Otthon tervezett terrortámadást egy belga szélsőséges

Belgium ellen tervezett terrortámadások előkészítésében is részt vett az iraki börtönben fogva tartott belga származású iszlamista harcos, aki Irakban halálbüntetésre számíthat – jelentette a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

A napilap a flamand nyelvű Het Laatste Nieuws című belga újság információira hivatkozva közölte, hogy a 29 éves Tarik Jadaoun, aki korábban azt állította, hogy kizárólag ápolóként segítette az Iszlám Állam tevékenységét a frontvonalakon, az amerikai szolgálatoknak tett friss vallomásában elismerte, hogy számos alkalommal vett részt közvetlenül a terrorszervezet harci cselekményeiben, és Európába való visszatérése esetén kész lett volna támadásokat elkövetni Belgiumban.


A dizshadista elismerte azt is, hogy több, Európában elkövetett terrortámadáshoz van köze, és legalább két olyan merényletet említett, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. Hozzátette, a “vérfürdők” előkészítéséhez önként járult hozzá, vagy ajánlotta fel segítségét.

A kihallgatásról további részleteket nem árultak el, az azonban kiderült, hogy az egykori dzsihadista harcos hangsúlyozta: az Iszlám Állam számos terroristája rejtőzködik Európában.


A Belgium keleti országrészében található, a belga szélsőséges iszlamisták egyik fellegvárának tartott Vervier városából származó Tarik Jadaoun decemberben együttműködést ajánlott a belga titkosszolgálatoknak, és vissza szeretett volna térni Belgiumba.

Elmondta, kész minden általa tudott információt megosztani, amelyek segítségére lehetnek a szolgálatoknak. A terrorszervezetben Abou Hamza al-Belgiki nevet viselő férfi Moszul visszavételekor került iraki fogságba.

Akkori vallomása szerint nem vett részt a 2015 novemberében Párizsban és a tavaly márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások előkészítésében, de bocsánatot kért értük. Reményét fejezte ki, hogy visszatérhet Belgiumba, ahol elmagyarázhatja a merényletekben érintetteknek, “bizonyos dolgok miért történtek”.

Charles Michel belga miniszterelnök elzárkózott az együttműködéstől, kijelentve, hogy semmiféle párbeszéd vagy tárgyalás sem kezdődhet terrorszervezetek volt tagjaival, háborús bűnösökkel. Aláhúzta: az egykori terroristáknak nincs helyük a társadalomban, “semmilyen egyezkedés sem lehetséges ilyen emberekkel”.

Legutóbbi, nyilvánosságot látott adatok szerint mintegy 630 dzsihadistát tartanak nyilván a belga terrorista harcosok adatbázisában, és eddig legalább 121-en tértek vissza közülük. Legtöbbjük ellen bírósági eljárás indult, május végéig 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet. Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra.

Szakértők szerint a terrorszervezet ellen fellépő nemzetközi koalíció sikerei miatt sok európai útlevéllel rendelkező visszatérő lehet, és emiatt a terrortámadások elkövetésének veszélye jelentősen növekszik Európában.

Kapcsolódó Cikkek