EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Pályázatot indított a Világítástechnikai Társaság

Világíts rá! címmel új tehetségkutató indul. A Világítástechnikai Társaság által életre hívott verseny keretében 1 hónapon át keresik az ország legjobb rajzolóját, videó készítőjét és versíróját. A pályázat keretében nevezőknek arra kell felhívni a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Tehát a pályaműveknek lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell fókuszálniuk.

Világíts rá! címmel hirdet pályázatot a Világítástechnikai Társaság, hogy felhívja a figyelmet a lámpák és világító testek szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára – jelentette be Nagy János a Világítástechnikai Társaság elnöke.


Elmondása szerint a felhívás célja az, hogy ismertté tegyék a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítsék a környezettudatos világítási megoldásokat.

A pályázatra bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 10. életévét. Hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül egyéni jelentkezőket várnak, elfogadják csoportok, iskolai osztályok, közösségek, baráti társaságok, párok és csapatok jelentkezését is. Pályázni lehet rajzzal, maximum 3 perces videóval, valamint erre az alkalomra írt verssel, dallal. A jelentkezési határidő február 23.


Ami a díjakat illeti: minden kategóriában az első helyezett egy 50 ezer forintos Media Markt vásárlási utalvánnyal lesz gazdagabb, a második helyért egy 25 ezer forintos, a harmadikért pedig egy 5 ezer forintos szintén utalvány jár.

A pályázatokat elektronikus úton a [email protected]  e-mail címre, postán a MEE Világítástechnikai Társaság, 1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6. címre kell beküldeni. A zsűri tagjai a Világítástechnikai Társaság Elnöksége által felkért szakemberek lesznek, az elnökük pedig Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész lesz.

További részleteket a https://www.vilagitas.org weblapon a Világíts Rá! menüben, valamint a társaság facebook oldalán lehet olvasni.

A pályázat megvalósítását a Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatta 2,2 millió forinttal.

A hivatalos bejelentésen beszédet mondott még Kovács Béla, az e-hulladékok szervezett gyűjtésének és hasznosításának koordinációjával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is, aki elmondta, hogy a társaság tavaly 600 tonna fényforrást hasznosított újra, ami az országban évente eladott lámpák 60 százaléka.

Elmondása szerint a kiégett fénycsövek és az energiatakarékos lámpák a bennük található higany miatt veszélyes hulladéknak minősülnek, szelektív gyűjtésük ezért is fontos. Ráadásul a szelektíven gyűjtött kiégett fényforrásokból másodlagos nyersanyagot tudnak visszanyerni, így újrahasznosításukkal újabb lámpákat, üveggyapotot, illetve járólapokat és más beton ipari termékeket tudnak előállítani.

A cég logisztikai rendszeréről elmondta, hogy a lakosság országszerte 14 ezer gyűjtőponton, 20 ezer gyűjtőedényben adhatja le a tönkrement lámpáit. A kiégett fényforrásoktól a kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, barkács áruházakban) elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulhatnak meg az emberek a legkönnyebben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.