2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb I.kerület

Pásztorember és a néphagyomány

A Hagyományok Háza szervezésében a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban mutatta be az általa összeállított és szerkesztett, Pál István mesél című könyvet Agócs Gergely népzenekutató, népzenész.

– Pál Istvánnal 1992 júniusában, népzenei gyűjtőutam során ismerkedtem meg akkori lakhelyén, a Nógrád megyéhez tartozó Tereskén. Már ennél az első találkozásnál nyilvánvalóvá vált, hogy egy ma már nem mindennapi egyéniséggel van dolgunk. Nagyapjától örökölt, díszesen faragott furulyáján abban a kiforrott stílusban adta elő a dallamokat, amellyel addig csak Bartók Béla fonográfhengerein és a „Pátria” lemezsorozat felvételein találkoztunk. Később kiderült, hogy Pál István nemcsak a zene területén őrzi a tradicionális műveltséget. Ünnepi öltözéke népviseletnek volt tekinthető: „csurgóra” eresztett, gömbölyű tetejű, fácántolldíszekkel ékesített zöld posztókalap, fehér ing, rézpitykés mellény, csizmanadrág és puha szárú csizma, télen szabónál varratott, két sor gombbal ellátott bársonykabát. Széles, pödrött bajusza alkotó részét képezte karizmatikus megjelenésének, s nála ez a bajuszviselet is egy állásfoglalást, a hagyományokhoz való ragaszkodást jelentette – tudtuk meg Agócs Gergelytől. A népzenész hozzátette, „Pista bácsival” haláláig tartó, huszonhárom éves ismeretségük során gazdag és széles körű folklóranyagot sikerült rögzíteniük.


Pál István a Megasztárban is feltűnt

– A zenei hagyomány területén dokumentáltuk dudálását, furulyázását, flótázását, dalait, valamint hangszerkészítő gyakorlatát. Videófelvételeink őrzik táncát, a pásztorélet különféle, nemegyszer díszes kivitelű eszközei; karikás ostor, bicskatok, juhászkampó, pásztortarisznya készítésének folyamatát, de arra is törekedtünk, hogy rögzítsük ezek használatának kifinomult, gyakran nagyfokú ügyességet tükröző módozatait is. Meséiről eleinte csak hangfelvételek készültek, majd később, a Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamának alkalmain, valamint egyéb, megrendezett gyűjtések során ezeket mozgóképen is sikerült dokumentálni – számolt be a kötet szerkesztője. Agócs Gergely ebben a kötetben Pál István meséinek közlésére vállalkozik, szem előtt tartva a meseszövegek pontos lejegyzését még akkor is, amikor a rögzített változat helyenként bizonytalanságokat vagy elszólást tartalmaz.

– A szöveg lejegyzésében igyekeztem érzékeltetni az egyes tájnyelvi jellegzetességeket. Annak érdekében, hogy a kötet használói betekintést nyerjenek a közölt szövegek, egyáltalán, az élő beszédben előadott folklóralkotások variálódásának folyamatába is, a CD-mellékletben további olyan hangfelvételeket csatoltunk, amelyek a lejegyzett és a mozgókép formátumban is közreadott mesék más gyűjtések alkalmával dokumentált változatait tartalmazzák.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.