2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Zalaegerszeg

Pély Barna rögtönzött végzete

Énekstílusa és dalai méltán teszik generációja egyik meghatározó zenészévé. Január 13-án a Keresztury Dezső VMK-ba szervezett koncertje kimondottan akusztikus jellegű lesz,  az energikusságáról híres Pély Barna egy gitár, egy stompbox és egy looper segítségével mutatja be saját magyar és angol nyelvű dalainak egy részét, néhányat olyan feldolgozásban, amelyek nagy hatással voltak rá.

– Miben más az egy gitár, egy stompbox és egy looper hangszereken játszott koncert, mint egy zenekaros?


– Először is komoly szakmai kihívás, mert zenekar  nélkül mindent egyedül kell játszanom a színpadon, és mindezt úgy, hogy közben fenntartom a közönség figyelmét és szórakoztatom őket. Másodszor pedig pont ez a varázsa, hiszen a koncertem közben minden ritmus, dallam vagy más zenei réteg csakis belőlem fakad, és ez egy önmagát erősítő energiát indít el, amit megéreznek az emberek.

– Mióta játszol szólóban?


– Most már több mint két éve turnézom szólóban Európa-szerte. Csakhogy néhányat említsek: a magyarországi koncertjeim mellett játszottam Német- és Olaszországban, Svájcban, a Benelux államokban, Erdélyben, Dániában, Svédországban, Norvégiában. Még Spanyolországba is eljutottam. Mikor 16 évesen először kezembe vettem a gitárom, azonnal elkezdtem bluest játszani és dalokat írni. Egyedül írtam őket és egyedül is játszottam el. Igazából a gyökereimhez tértem vissza. Innen nőtt ki a zeneiségem életfája, amelyen a dalaim a termések.

– Tavaly januárban kiléptél a Unitedból. Miért?

–  Gondolom, most már egyértelműen látszik, hogy más zenei irányba kívántam menni. Nem akartam magamat a zenekaromra erőltetni, önálló döntéseket akartam hozni. Az első a kilépés volt, hogy végre a magam útját járjam.

– Decemberben megjelent az első szólólemezed. Egyedül készítetted ezt is?

– Ha arra célzol, én játszom az összes hangszeren. Egy remek hangmérnök, Dexter segített, hogy a lemez megálmodott hangzását megvalósítsam. Mindemellett nem véletlenül lett az album címe Improvised Destiny (Rögtönzött végzet). A koncertjeimen és a stúdióban is improvizáltam a dalokkal, és így alakult ki a végleges formájuk és hangzásuk.

– Hogyan teltek az ünnepek?

– Remekül éreztem magam. Szeretem a szeretetteljes nyugalmat és a karácsonyi fényeket, mindemellett a két ünnep között is sok dolgom volt, Sopronban, Pápán, Győrben és Budapesten játszottam. Az évet pedig egy nagyon jó hangulatú hévízi koncerttel zártam.

– Mik az idei terveid?

– Már írom az újabb nagylemezem dalait. Rengeteg élmény ért az elmúlt évben, ami újabb dalok írására inspirált. Januárban elkezdődik a magyar klubturném. Emellett már szervezés alatt van egy újabb európai fellépéssorozat és még jó pár koncert. Bízom benne, hogy még több emberhez eljuttatom a zenémet 2018-ban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.