2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Pénztárcabarát lesz az új év

Olcsóbb élelmiszerek, magasabb minimálbér, kedvezőbb árú internet, emelkedő nyugdíjak, gyerekvállalással csökkenthető hitelek. Csak néhány kedvező változás azok közül, amelyek 2018-ban több pénzt hagynak a magyar emberek pénztárcájában.

Újabb gyermekek vállalásával csökken a családok jelzáloghitel-tartozása, továbbá csökkenthetik vagy akár el is engedhetik a diákhitelt – emlékeztetett a Kossuth rádióban az év első munkanapján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára. A jelzáloghitelek egy részét a harmadik, illetve a további gyermekek születése után engedik el.


,Credit line: Profimedia, Caia Image

Novák Katalin abból az alkalomból, hogy január 1-jén megkezdődött a családok éve, elmondta: minden újabb megszületett gyermek után egymillió forinttal kevesebbet kell hiteleikből visszafizetniük a családoknak. A jelzáloghitel-csökkentés a később felvett lakáscélú hitelekre is érvényes.

Szintén a családokat érintő örvendetes hír, hogy kibővítik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát. Ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja az állam a beavatkozást.


 Credit line: Profimedia, Caia Image

Jó hír, hogy folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfacsökkentése, így például a hal áfája 27-ről 5 százalékra csökkent. Ugyanígy 5 százalékra csökkent a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségeknek – például a májnak – az áfája. Tovább csökkent az internet áfája is, 18-ról 5 százalékra.

Nemcsak a minimálbér, hanem a nyugdíjak is emelkednek. Előbbi 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra (nettó 91 770 forint) nő, míg egy átlagos nyugdíjas csaknem 5 ezer forinttal többet kap majd minden hónapban. Januártól plusz 50 ezer forintot kapnak havonta a nyugdíjuk mellé azok, akik legalább 20 évig tartósan otthon ápolták beteg gyermeküket. A minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed is nő, maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot. Egyről két évre emelkedik a diplomásgyed időtartama, valamint a táppénz maximális napi összege is, ami így már naponta 9180 forint lesz.

Kedvező változások léptek életbe az autópálya-matricák esetében is. A díjak nem emelkedtek, viszont a felhajtás után, például egy autópálya mellett lévő benzinkútnál is meg lehet venni az e-matricát. A lényeg, hogy felhajtás után 60 perc türelmi idő áll a járművezetők rendelkezésére.

Kapcsolódó Cikkek